Dānija atsakās no 100 gadus seniem sodiem par zaimošanu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Dānijas parlaments piektdien atcēlis 100 gadus senu likuma normu, saskaņā ar kuru zaimošana tika atzīta par krimināli sodāmu noziegumu, par kuru pienācās līdz četriem mēnešiem ilgs cietumsods vai sodanauda.

Parlamentā par likuma atcelšanu nobalsoja 75 deputāti. Pret balsoja 27 deputāti, kas visi pārstāv Dānijas Sociāldemokrātu partiju.

Dānijas sodu likuma pants par zaimošanu jau iepriekš ticis reti piemērots un tagad atcelts pavisam.

«Tas nozīmē, ka mums varēs būt brīvākas un mazāk aizspriedumainas diskusijas par reliģiju,» norādīja opozīcijā esošās Sarkani-Zaļo alianses deputāts Bruno Jerups.

Kopš 1938.gada Dānijas prokurori zaimošanas pantu tiesā piesaukuši tikai trīs reizes. Pēdējo reizi tas notika 1971.gadā.

Pašreiz Dānijā neatrisināta ir lieta, kas ierosināta pret kādu 42 gadus vecu vīrieti, kurš 2015.gada decembrī sociālajā tīklā «Facebook» publicēja videoklipu, kurā redzams dedzinām Korānu.

Vai prokuratūra turpinās šo lietu, pagaidām nav zināms.

Tieslietu ministrija paziņojusi, ka izteikumi un rīcība, kas «apdraud, izsmej vai nomelno» cilvēku grupas ticības dēļ joprojām esot sodāmi.

Valdība atklāja, ka izskatījusi līdzīgus soļus, kas sperti Norvēģijā un Nīderlandē un ņēmusi vērā Eiropas Padomes rekomendācijas.

Dānijas prokuratūra 2006.gadā atteicās izvirzīt apsūdzības par zaimošanu pret laikrakstu «Jyllands-Posten», kas 2005.gada septembrī publicēja 12 pravieša Muhameda karikatūras, tādējādi izraisot plašus musulmaņu protestus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu