Muzejs zem zemes: brauciens cauri Padomju Savienībai Maskavas metro

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Maskavas metro ir viena no noslogotākājam un vizuāli iespaidīgākajām pazemes transporta sistēmām pasaulē. Radīts kā simbols Padomju Savienības varenībai, tā rūpīgi izstrādātās un plašās stacijas ar mozaīkām, marmora statujām un vitrāžām vēstī par komunisma vēsturi.

Kad metro 1935. gadā tika atklāts, tam bija vien 11 stacijas, savukārt pirmajā dienā to izmantoja 285 000 cilvēku. Mūsdienās jau ir 206 stacijas, un ik dienas to savās ikdienas gaitās izmanto līdz pat deviņiem miljoniem cilvēku, raksta «Reuters».

Maskavas metro stacijas apvieno vēsturi un mūsdienas. Stacijā «Revolūcijas laukums» var redzēt pasažierus berzējam sargsuņa bronzas statujas degunu, lai piesaistītu veiksmi. Kopumā šajā stacijā ir četri suņi, kuru deguni no berzēšanas ir kļuvuši spīdīgi.

Metro sākotnēji tika nosaukts Vladimira Iļjiča Ļeņina vārdā, un boļševiku vadoņa tēls bija un aizvien ir klātesošs vairākās metro stacijās – statuju, mozaīku un milzīgu krūšutēlu veidolā.

Foto: Reuters/Scanpix

Arīdzan viņa pēctecis – Josifs Staļins – bija daļa no metro sistēmas «iemītniekiem», līdz 1956. gadā Ņikita Hruščovs viņu nosodīja, liekot demontēt Staļina statujas visā Padomju Savienībā. «Dobriņinskaja» stacijā ir redzama mozaīka, kurā laimīgs pūlis tur kosmonauta fotogrāfiju. Iepriekš tajā bija redzams Staļins.

Staļina statuja tika aizvākta arī no «Kurskaja» metro stacijas, taču 2009. gadā stacija tika atjaunota tās oriģinālajā 1950.gada izskatā, ieskaitot padomju diktatoru Josifu Staļinu slavinošo uzrakstu: «Mūs audzēja Staļins, lai kalpojam tautai, lai darbā un cīņās mums uzvara zied.»

Foto: Reuters/Scanpix

Savukārt 1954. gadā uzbūvētajā «Kijevskaja» stacijā uz vienas no sienām ir aplūkojama krāšņa mozaīka, kas veltīta Krievijas-Ukrainas draudzībai.

Metro attīstība un modernizācija sevišķi intensīvi notikusi pēdējo dažu gadu laikā, gatavojoties 2018. gada Pasaules kausam futbolā. Metro nu ir pieejams bezmaksas bezvadu internets, kā arī vairākās līnijās redzami uzraksti angļu valodā. Tūristiem draudzīgākajās stacijās izveidoti pat speciāli pašbilžu uzņemšanas punkti, lai pasažieri varētu uzņemt pēc iespējas labākas fotogrāfijas ar grezno metro arhitektūru fonā. Savukārt pavisam nesen Dostojevska vārdā nosauktajā metro stacijā tika uzvesta viņa romāna «Idiots» baletversija.

Maskava, šķiet, beidzot «no sirds» ir apzinājusies savas metro sistēmas ikoniskumu un ieviesusi pat suvenīru stendus, kuros var iegādāties ar metro saistītus dažādus nieciņus un piemiņas lietas. Nu ikviens savā īpašumā var iegūt miniatūru bronzas suņa statuju vai Ļeņina mozaīkas tējas paliktni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu