NATO karavīri mācībās vingrināsies aizstāvēt tā dēvēto Suvalku koridoru

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MIKE BLAKE / REUTERS

Lietuvā un Polijā dislocētie NATO karavīri šomēnes kopīgās mācībās vingrināsies aizstāvēt tā dēvēto Suvalku koridoru, pa kuru krīzes gadījumā sabiedroto spēki varētu doties palīgā Baltijas valstīm.

Par Suvalku koridoru tiek dēvēts aptuveni 100 kilometrus plats Lietuvas un Polijas robežas posms - šaurākā vieta starp Krievijas Kaļiņingradas apgabalu ziemeļrietumos un Baltkrieviju austrumos. Kara gadījumā šīs teritorijas ieņemšana bloķētu sabiedrotajiem sauszemes ceļu uz Baltijas valstīm.

Mācības, kurās būs iesaistīti aptuveni pusotra tūkstoša lietuviešu, poļu, britu un amerikāņu karavīru līdz ar smago tehniku un helikopteriem, norisināsies no 17. līdz 19.jūnijam mācību «Geležinis vilkas» («Dzelzs vilks») ietvaros, kas savukārt būs daļa no starptautiskajām mācībām «Saber Strike».

«Šāda operācija notiks pirmo reizi. Viens no mūsu mērķiem ir noslīpēt iemaņas, kas vajadzīgas, lai sabiedrotie varētu ierasties Lietuvā. Tā ir tīri taktiska procedūra - kā viņi pārnāk pāri mūsu robežai, [ienāk] mūsu spēku kontrolētajā teritorijā un dodas dziļāk Lietuvas Republikā,» žurnālistiem pastāstījis Lietuvas Bruņoto spēku Sauszemes spēku komandieris brigādes ģenerālis Valdemārs Rupšis.

Kopumā mācībās «Geležinis vilkas 2017» no 12. līdz 23.jūnijam piedalīsies vairāk nekā 5300 karavīri no desmit NATO valstīm - Beļģijas, Lielbritānijas, ASV, Horvātijas, Polijas, Vācijas, Norvēģijas, Nīderlandes, Portugāles un Lietuvas.

Kā norādījis Rupšis, šogad mācībās pirmo reizi iesaistīsies NATO starptautiskie bataljoni - Vācijas vadītais bataljons Lietuvā un ASV vadītais bataljons Polijā. Pirmo reizi tiks izmēģināta bruņutehnikas pārcelšana pār Neres upi pa īpašu pontonu tiltu, ko cels Vācijas un Lielbritānijas kara inženieri.

«Tā būs diezgan sarežģīta operācija, un mācību gaitā šo vienību vadītāji gan kopīgi, gan atsevišķi organizēs celšanos pāri Nerei,» pastāstījis ģenerālis.

Mācības paredzētas ne tikai Gaižūnu un Pabrades poligonos, bet arī civilajās teritorijās Ķēdaiņu, Kauņas, Jonavas, Lazdiju un Marijampoles rajonos. Pēc Rupša teiktā, gan ar valsts iestādēm, gan privātpersonām noslēgti līgumi par nepieciešamo teritoriju izmantošanu.

Aizvadītajā nedēļas nogalē no Klaipēdas Pabradē jau ieradušies ASV Minesotas Nacionālās gvardes kaujas grupas karavīri ar militāro tehniku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu