Tīmekļa vietne: Krievijas hakeri pirms ASV vēlēšanām centušies uzlauzt vēlēšanu sistēmas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) augstas slepenības dokuments liecina, ka Krievijas militārās izlūkošanas hakeri vairāku mēnešu garumā pirms ASV prezidenta vēlēšanām centās uzlauzt vēlēšanu sistēmas, pirmdien ziņoja tīmekļa publikāciju vietne «The Intercept».

«The Intercept», kas specializējas nacionālās drošības jautājumos, vēstīja, ka NSA ziņojumā aprakstīta ar Krievijas armijas izlūkdienestu GRU saistīta operāciju, kas centusies uzlauzt ASV vēlētāju reģistrācijas sistēmas.

Vietne gan piebilda, ka NSA dokumentā nav secināts, vai hakeru darbībai bijusi kāda ietekme uz vēlēšanu norisi.

ASV izlūkošanas amatpersonas vairākkārt ir norādījušas, ka Krievijas hakeru darbība nav ietekmējusi balsu skaitīšanu.

GRU vērsusi kiberspiegošanas operāciju pret kādu ASV kompāniju, lai acīmredzami iegūtu izformāciju par programmatūru un datortehniku, kas saistīta ar vēlēšanām, esot norādīts NSA dokumentā.

Domājams, hakeri izmantojuši iegūto informāciju, lai pret ASV vietējām valdības organizācijām izvērstu ar vēlēšanām saistītus pikšķerēšanas uzbrukumus, «The Intercept» vēstīja par dokumentā minēto.

NSA ziņojumā esot secināts, ka hakeri esot spējuši «iegūt un saglabāt piekļuvi vairāku štatu vai vietējo vēlēšanu komisiju elementiem».

Nav tomēr zināms, cik veiksmīgi bijuši hakeru centieni, kā arī tas, kādu informāciju tiem izdevās iegūt.

NSA ziņojumā arī piebilsts, ka, neskatoties uz toreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas septembrī Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam izteikto brīdinājumu neiejaukties ASV vēlēšanās, kiberuzbrukumi vēlēšanu sistēmām turpinājušies arī oktobrī.

«The Intercept» atklāja, ka NSA sākotnēji esot lūgusi vietni nepublicēt šo informāciju, bet pēc tam pieprasīja noteiktas informācijas neizpaušanu publikācijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu