Polija 2019.gadā varētu rīkot referendumu par bēgļu uzņemšanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Polijas prezidents Andžejs Duda ceturtdien paziņoja, ka pieļauj iespēju 2019.gadā rīkot referendumu par bēgļu uzņemšanu, kas sakristu ar parlamenta vēlēšanām.

«Pašreizējā Polijas valdība nepiekrīt ES kvotu sistēmai. Mēs nepiekrītam obligātai bēgļu pārdalīšanai uz Poliju,» reportieriem pavēstīja Duda.

Pēc viņa teiktā, «referendums varētu tikt sarīkots vienā dienā ar vispārējām vēlēšanām 2019.gadā, (..) ja jautājums joprojām tiks pacelts starptautiskā līmenī, ja būs centieni mūs piespiest uzņemt bēgļus».

Nedz Polija, nedz Ungārija līdz šim nav piekritušas EK uzspiestajam plānam pārdalīt pa citām dalībvalstīm 160 000 patvēruma meklētāju, kas nelegāli ieradušies Itālijā un Grieķijā.

2015.gada septembrī ES līderi, izmantojot vairākuma balsojuma procedūru, vienojās, ka katra valsts nākamo divu gadu laikā uzņems konkrētu patvēruma meklētāju skaitu, lai mazinātu spiedienu uz Grieķiju un Itāliju, kur nelegāli ieradušies desmitiem tūkstoši patvēruma meklētāju no Tuvajiem Austrumiem.

Tomēr līdz šim no nelegālo imigrantu nometnēm Vidusjūras piekrastes valstīs uz citām ES valstīm pārvietoti tikai aptuveni 14 000 cilvēku. Polijai, kas līdz ar Ungāriju un Slovākiju balsoja pret šīm uzspiestajām kvotām, jāuzņem 6200 migranti, taču līdz šim tā nav uzņēmusi nevienu.

Saskaņā ar EK datiem tikai Polija, Ungārija un Austrija nav uzņēmušas nevienu patvēruma meklētāju no Itālijas un Grieķijas, savukārt Malta un Somija ir vienīgās valstis, kas pilnībā izpildījušas savus solījumus patvēruma meklētāju uzņemšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu