Kaujinieki Maravi pilsētā tur gūstā ap 100 ķīlnieku

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AFP

Islāmistu kaujinieki aplenktajā Maravi pilsētā Filipīnu dienvidos tur gūstā aptuveni 100 cilvēku, ceturtdien paziņoja armija, vienlaikus prognozējot, ka krīze tuvojas beigām.

Karaspēka paralizējis vairāk nekā 200 kaujinieku loģistiku, kuri vairāk nekā divas nedēļas notur Maravi pilsētu, pavēstīja militārpersonas.

Kaujinieki, kas nākuši no dažādiem grupējumiem un zvērējuši lojalitāti džihādistu grupējumam «Islāma valsts», slēpjas ēkās un mājās trijos Maravi rajonos, pavēstīja reģionālais militārais komandieris ģenerālmajors Karlito Glavess.

Pēc viņa teiktā, kaujinieku gūstā atrodas ap 100 ķīlnieku, ieskaitot katoļu priesteri.

Filipīnu islāmistu kaujinieki, kas pārņēmuši savā kontrolē Maravi, jau iepriekš gatavojušies ilgstošam aplenkumam, izveidojot paslēptuves tuneļos un pagrabos, kur sagādāti pārtikas un ūdens krājumi, otrdien paziņoja amatpersonas.

Kaujinieki ieņēma Maravi pirms divām nedēļām, un Filipīnu drošības spēkiem līdz šim nav izdevies viņus no pilsētas padzīt.

Konfliktā dzīvību zaudējuši jau vismaz 170 cilvēki, tostarp 20 civiliedzīvotāji.

No Maravi aizbēguši aptuveni 180 000 cilvēku, bet simtiem palikuši pilsētā, un viņu stāvoklis raisa bažas.

Valdība, kas veic uzlidojumus, iepriekš apgalvoja, ka guvusi panākumus cīņā pret islāmistiem, bet kontroli pār pilsētu vēl nav atguvusi.

Augsta ranga militārpersonas žurnālistiem pastāstījušas, ka, viņuprāt, kaujinieki slēpjas pazemes patvertnēs, kas Maravi tika izbūvētas pirms daudziem gadiem un veido plašu tīklu zem pilsētas.

«Tur ir pazemes tuneļi un pagrabi, ko pat 500 mārciņu bumba nespētu iznīcināt,» norādīja viens no armijas komandieriem.

Amatpersonas norādīja, ka kaujinieki acīmredzot ir labi sagatavojušies iespējamajam aplenkumam un izveidojuši pārtikas un ūdens krājumus mošejās un reliģiskajās skolās, kurām armija neveic uzlidojumus.

Armijas preses pārstāvis sacīja, ka šajās ēkās savesta pārtika, ar ko pietiktu vismaz mēnesim, kā arī ieroči.

Kaujinieki ieguva munīciju un krājumus, izlaupot Maravi cietuma un armijas ieroču noliktavas.

Tiek uzskatīts, ka Maravi ieņēmuši kaujinieki no grupējuma «Maute», kas saistīts ar grupējumu «Islāma valsts».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu