Pēc vēlēšanām atkāpjas Mejas kancelejas vadītāji

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS

Pēc vājajiem rezultātiem, kurus Lielbritānijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās guva valdošā Konservatīvā partija, sestdien atkāpušies divi no premjerministres Terēzas Mejas tuvākajiem līdzgaitniekiem.

Mediji vēsta, ka viens no partijas priekšnoteikumiem Mejas amata saglabāšanai pēc absolūtā vairākuma zaudēšanas bijusi prasība, lai atkāptos abi viņas kancelejas vadītāji – Niks Timotijs un Fiona Hila.

Timotijs paziņojis, ka uzņemas atbildību par toriju priekšvēlēšanu programmu, kas tiek uzskatīta par vienu no iemesliem, kāpēc Mejas vadītā partija vēlēšanās zaudēja absolūto vairākumu.

Tomēr konservatīvo tīmekļa vietnē «ConservativeHome» ievietotajā paziņojumā viņš uzsvēris, ka vājo vēlēšanu rezultātu iemels neesot atbalsta trūkums Mejai un torijiem, bet gan negaidītais atbalsta pieaugums leiboristiem.

Tikmēr partijas pārstāvis apstiprinājis, ka no amata atkāpusies arī Hila.

Gan Timotijs, gan Hila tiek vainoti «toksiskas» gaisotnes radīšanā Daunigstrītā.

Mejas bijusī preses sekretāre Ketija Perjē, kas savu amatu atstāja vēl pirms vēlēšanām, jau iepriekš stāstījusi par «šausmīgo» gaisotni sanāksmēs, kurās piedalījušies abi premjeres kancelejas vadītāji, kas nav izrādījuši nekādu cieņu citiem Mejas komandas locekļiem, tostarp pat ministriem.

Timotijs tiek vainots par toriju priekšvēlēšanu programmā ietverto sociālās aprūpes sistēmas reformu, no kuras Meja kampaņas laikā bija spiesta atteikties, jo aptaujas liecināja, ka tā iedragā konservatīvo elektorāta kodola uzticību.

Kā ziņots, konservatīvajiem absolūtā vairākuma nodrošināšanai bija nepieciešamas vismaz 326 no 650 parlamenta deputātu vietām, taču viņi, zaudējot 13 no esošajiem mandātiem, spēja izcīnīt tikai 318 vietas.

Tikmēr savas pozīcijas ievērojami nostiprināja opozīcijā esošie leiboristi, kas ieguva 262 mandātus, savu pārstāvniecību palielinot par 30 vietām.

Tagad vairākuma nodrošināšanai Mejai jāpanāk Ziemeļīrijas unionistu atbalsts, un viņa jau uzsākusi sarunas ar Demokrātisko unionistu partiju (DUP), kas ieguvuši Vestminsterā desmit pārstāvjus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu