ASV demonstrācijas pret šariatu izprovocē kontrdemonstrācijas

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vairāk nekā 20 ASV pilsētās sestdien notika nelielas demonstrācijas pret islāma tiesībām jeb šariatu, bet daudzas no tām izprovocēja plašākas kontrdemonstrācijas, kuru organizatori apgalvoja, ka šo demonstrāciju mērķis esot naida kurināšana pret musulmaņiem.

Sietlā simtiem kontrdemonstrantu devās gājienā caur pilsētas centru, skandinot bungas, šķīvjus un govju zvaniņus aiz liela plakāta ar uzrakstu «Sietla atbalsta mūsu musulmaņu kaimiņus». Kontrdemonstrācijas dalībnieki sauca «Nekāda naida, nekādu baiļu, musulmaņi šeit ir gaidīti» («No hate, no fear, Muslims are welcome here») ceļā uz pilsētas rātsnamu, kamēr policija nošķīra viņus no dažiem desmitiem demonstrantu pret šariatu.

Foto: AP/Scanpix

Līdzīga aina bija redzama parkā pie tiesas nama Ņujorkā, kur kontrdemonstranti darbināja automašīnu signāltaures un dauzīja podus un pannas, lai apklusinātu demonstrāciju pret šariatu.

Minesotas štata Sentpolas pilsētā štata policisti aizturēja apmēram pusduci cilvēku, kad demonstrācijas un kontrdemonstrācijas noslēgumā izcēlās sadursmes pie štata Kapitolija.

Kalifornijas štatā demonstrācijas notika vairākās pilsētās, tai skaitā Sanbernardino, kur grupējuma «Islāma valsts» iedvesmots vīrs un sieva 2015.gadā sarīkoja apšaudes, nogalinot 14 un ievainojot 22 cilvēkus.

Sanbernardino pilsētā demonstrācijās un kontrdemonstrācijās izgāja apmēram 300 cilvēku. Policija aizturēja trīs cilvēkus aizdomās par vandalismu pēc tam, kad diviem automobiļiem tika izsisti logi.

Protestētāja Denīze Zamora, runājot par šariatu, sacīja: «Tas ienāk ļoti lēni, un daudzi no bēgļiem ievazā šo ideoloģiju šeit. Tā visa ir vienkārši barbariska.»

Demonstrācijas pret šariatu rīkoja organizācija «ACT for America», kas norāda, ka šariats nav savienojams ar Rietumu demokrātiju.

«ACT for America» uzstāj, ka tā ir pret diskrimināciju un atbalsta šariatam pakļauto cilvēku tiesības. Savukārt organizācija «Southern Poverty Law Center», kas identificē naida grupas, uzskata «ACT for America» par lielāko pret musulmaņiem noskaņoto amerikāņu organizāciju.

Kanādas pilsētā Hamiltonā esošās Makmāstera Universitātes islāma studiju profesors Lijakats Takims apgalvoja, ka vairums musulmaņu Savienotajās Valstīs nevēlas ASV tiesību sistēmas aizstāšanu ar islāma tiesībām un to vēlas vienīgi «radikāli ekstrēmistiskās grupas».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu