Lībijas grupējums paziņo par Kadafi dēla atbrīvošanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Bruņots Lībijas kaujinieku grupējums sestdien sociālajā tīklā «Facebook» paziņoja, ka ir atbrīvojis bijušā diktatora Muammara Kadafi dēlu Seifelislāmu, kurš atradies gūstā kopš 2011.gada novembra.

Bijušo nemiernieku grupējums «Abu Bakra al Sadika brigāde», kas kontrolē Zintanas pilsētu Lībijas rietumos, paziņoja, ka Seifelislāms tika atbrīvots piektdienas vakarā «ramadāna mēneša 14.dienā» saskaņā ar amnestijas likumu, kuru pieņēmis Lībijas austrumos bāzētais parlaments.

Lībijā pastāv konkurējošas valdības, un varas iestādes valsts austrumos neatzīst ANO atbalstīto Nacionālās vienotības valdību, kura bāzējusies Tripolē.

Politiskā sāncensība un cīņa starp kaujinieku grupējumiem ir aizkavējušas Lībijas centienus atkopties no haosa, kas izcēlās pēc Kadafi gāšanas un nogalināšanas 2011.gada sacelšanās laikā.

«Mēs esam nolēmuši atbrīvot Seifelislāmu Muammaru Kadafi. Viņš tagad ir brīvs un ir atstājis Zintanas pilsētu,» teikts grupējuma paziņojumā «Facebook».

Pret Kadafi dēlu ir izdots aresta orderis par noziegumiem pret cilvēci, kas esot izdarīti 2011.gada sacelšanās astoņos mēnešos. Lībijas varas iestādes un Starptautiskā krimināltiesa (SKT) vēl nav vienojušās par to, kam ir tiesības viņu tiesāt.

Tiesa Tripolē 2015.gada jūlijā aizmuguriski piesprieda Seifelislāmam nāvessodu par viņa lomu represijās pret 2011.gada sacelšanos.

Tas pats bruņotais grupējums 2016.gada jūlijā nāca klajā ar identisku paziņojumu par viņa atbrīvošanu, bet to vēlāk noliedza varas iestādes Zintanā.

44 gadus vecais Seifelislāms, kura vārds nozīmē «islāma zobenu» arābu valodā, ir otrais no Kadafi astoņiem bērniem un viņa otrās sievas Safijas vecākais dēls. Viņš tekoši runā angliski un bieži apmeklēja Rietumus kā sava tēva režīma publisks pārstāvis.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu