Pēc ugunsgrēka «Grenfell Tower» Londonā izcēlušies protesti

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TOLGA AKMEN / AFP

Pēc Londonā «Grenfell Tower» ēkā notikušā ugunsgrēka sabiedrības sašutums pāraudzis protestos, kas piektdien izcēlusies vairākās vietās Kensigtonas un Čelsijas rajonos. Pēc tikšanās ar vietējiem iedzīvotājiem Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja spēcīgas policijas apsardzes pavadībā steigā devās prom, notikuma vietā novēroja aģentūras «Reuters» fotogrāfs.

Ar valdības rīcību neapmierinātie protestētāji tikmēr dzinās pakaļ viņas automašīnai un kliedza, pavēstīja «Reuters» fotogrāfs.

Meja tikās ar apkaimes iedzīvotājiem, ugunsgrēkā cietušajiem un apkaimes līderiem, solot sniegt piecus miljonus mārciņu (5,7 miljoni eiro) lielu palīdzību, garantijas mājokļiem un palīdzību piekļuvē bankas kontam un naudai.

«Šodien manis izsludinātais atbalsts paredz sniegt upuriem tūlītēju palīdzību, kas viņiem nepieciešama, lai parūpētos par sevi un saviem mīļotajiem,» norādīts Mejas paziņojumā.

Protestētāji ir pieprasījuši rīcību no vietējām amatpersonām, kurām uzdots izmitināt pēc ugunsgrēka bez pajumtes palikušos cilvēkus.

Protestētāji bažījas, ka pašvaldība bez pajumtes palikušos nosūtīs tālu no to ierastās apkaimes. Londona ikdienā sakaras ar hronisku mājokļu trūkumu, un daudzi bažījas, ka notikušā rezultātā būs spiesti pamest pilsētu.

Vairāki desmiti cilvēku centās ielauzties Kensingtonas un Čelsijas administratīvajā ēkā, vainojot varasiestādes par viņu ciešanu ignorēšanu.

Protestētāji izkliedza saukļus - «Mēs vēlamies taisnību!», «Kaunieties!», «Slepkavas!» - iesaistoties sadursmē ar apsargiem ēkas vestibilā.

Simtiem citu tikmēr protestēja pie ēkas, prasot taisnību ugunsgrēka upuriem.

Viens protestētājs turēja rokās plakātu ar uzrakstu «Tiek meklēts», kurā bija minēts par «Grenfell Tower» pārvaldīšanu atbildīgās Kensingtonas un Čelsijas Īres vadības organizācijas priekšnieks, kuru vainoja «korporatīvā slepkavībā».

«Grenfell Tower» atrodas strādnieku šķiras apkaimē, no kuras netālu slejas daudzu miljonu vērtās mājas Kensingtonas luksusa rajonā.

«Ir noziedzīgi ietīt mājas ar uzliesmojošu plastmasu», bija lasāms citā protestētāju uzrakstā. Ir parādījusies informācija, ka renovācijas laikā ēka apšūta ar materiāliem, kas nav noturīgi pret liesmām.

Ēkas iedzīvotāji vairākkārt pērn pabeigtās renovācijas laikā sūdzējušies par ugunsdrošību, tomēr neesot tikuši uzklausīti.

«Mēs atrodamies Lielbritānijas bagātākajā rajonā, un tieši šajā rajonā atrodas ēka, kur dzīvo daži no nabadzīgākajiem, un drošības pasākumi galīgi nav pienācīgi,» norādīja viens no protesta organizētājiem.

Jau vēstīts, ka ugunsgrēks 24 stāvu ēkā «Grenfell Tower» izcēlās naktī uz trešdienu. Līdz šim apstiprināts, ka tajā gājuši bojā 30 cilvēki.

Britu mediji tikmēr vēstījuši, ka joprojām nav atrasti vairāk nekā 70 cilvēki. Tikmēr vietējie iedzīvotāji vainojusi policiju par patiesā bojāgājušo skaita slēpšanu.

«Grenfell Tower» dzīvoja ap 600 cilvēku un pazudušas veselas ģimenes. Policija brīdinājusi, ka tā varētu nebūtu spējīga identificēt visus ugunsgrēkā bojāgājušos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu