ASV policistu attaisno lietā par melnādaina autovadītāja nošaušanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zvērināto tiesa ASV Minesotas štatā piektdien attaisnoja policistu, kas bija nošāvis 32 gadus vecu afroamerikāņu autovadītāju Filando Kestailu, kura nāves mirkļi tika parādīti videoierakstā sociālajā tīklā «Facebook» un šokēja valsts iedzīvotājus.

29 gadus vecais policists Heronimo Janess tika attaisnots trīs apsūdzībās: par otrās pakāpes slepkavību bez iepriekšēja nodoma un divās apsūdzībās par tīšu šaušanu ar bīstamu ieroci, apdraudot Kestaila draudzenes Daiemondas Reinoldsas un viņas četrus gadus vecās meitas drošību.

Reinoldsa ar meitu atradās apturētajā automobilī, kad policists šāva uz tā vadītāju Kestailu.

Janess tiesā liecināja, ka Kestails vilcis ārā no kabatas savu šaujamieroci, lai gan policists teicis, lai viņš to nedara. Aizstāvības puse tiesā paziņoja, ka Kestails bija sapīpējies marihuānu un tas ietekmējis viņa rīcību.

Neraugoties uz attaisnojošo spriedumu, Sentantonijas pilsētas pašvaldība paziņoja, ka atlaidīs Janesu no policijas, jo tā «tiks labāk pakalpots» sabiedrībai. Pašvaldības paziņojumā teikts, ka Janesam tiks piedāvāta vienošanās par brīvprātīgu aiziešanu.

Brīži pēc 6.jūlijā notikušās apšaudes ir fiksēti Reinoldsas uzņemtā video, kas tika parādīts «Facebook Live». Tajā redzams, kā Kestails noasiņoja līdz nāvei šofera sēdeklī.

Video izprovocēja protestus ASV, no jauna parādot saspīlējumu starp ASV policiju un afroamerikāņiem.

Kestaila ģimene ar sašutumu reaģēja uz tiesas lēmumu, un vairākas grupas plānoja rīkot demonstrācijas pēc tā.

«Es šobrīd esmu ellīgi nikna. Jā, esmu,» Kestaila māte Valērija paziņoja reportieriem.

«Sistēma turpina pievilt melnos cilvēkus,» viņa sacīja.

Zvērināto tiesa šajā lietā apspriedās apmēram 30 stundas, kā arī lūdza tiesnesi vēlreiz izpētīt minēto «Facebook» video, policijas automobiļa kameras video un Janesa liecību.

Baltimoras pilsētā seši policisti bija apsūdzēti saistībā ar melnādaina jaunieša Fredija Greja nāvi, kurš 2015.gadā guva nāvējošas mugurkaula traumas, pēc aizturēšanas atrodoties policijas automašīnā. Visi seši apsūdzētie tomēr tika attaisnoti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu