Lielbritānija cer uz abām pusēm izdevīgu «Brexit» sarunu iznākumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Brexit» sarunas, kas sākas pirmdien, novedīs pie pozitīva iznākuma gan Lielbritānijai, gan Eiropas Savienībai (ES), paziņojis Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons.

«Es domāju, ka viss process novedīs pie laba risinājuma, kas varēs tikt īstenots, cienot un nesot labumu abām pusēm,» dodoties uz ES ārlietu ministru tikšanos Luksemburgā, sacīja Džonsons.

Ministrs norādīja, ka gaidāmas daudzas diskusijas par vienošanās raksturu, par naudu un tā tālāk, bet uzsvēra, ka vissvarīgākā lieta ir skatīties uz nākotni.

«Mums jādomā par dziļu un jēgpilnu partnerību ar Eiropu,» uzsvēra Džonsons, kurš jau pirms referenduma atbalstīja aiziešanu no ES.

Jau vēstīts, ka «Breksita» lietu ministrs Deivids Deiviss devies uz Briseli, lai tiktos ar Eiropas Komisijas (EK) sarunu delegācijas vadītāju Mišelu Barnjē, sākot sarežģīto sarunu procesu.

Paredzēts izveidots darba grupas, kas koncentrēsies uz trīs galvenajām jomām - ES pilsoņu turpmāko statusu Lielbritānijā un britu statusu ES, «Breksita rēķinu», kā arī Ziemeļīrijas un Īrijas robežas nākotni.

Jau šobrīd atšķiras Lielbritānijas un pārējā bloka vēlmes attiecībā uz sarunu kārtību. Londona vēlas, lai tās turpmākās tirdzniecības attiecības ar bloku tiktu apspriestas vienlaicīgi ar sarunām par izstāšanos no ES, ko Brisele kategoriski noraida.

Gatavojoties sarunām, Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas vadītā valdība bija plānojusi īstenot «smago Breksitu», atstājot Eiropas vienoto tirgu un muitas savienību, lai varētu ierobežot imigrāciju no ES.

Tomēr valdības pieeju apšaubīt likušas 8.jūnijā Lielbritānijā notikušās pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, kurās Mejas vadītie konservatīvie zaudēja absolūto vairākumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu