Lietuva iesniedz Baltkrievijai notu par gaisa telpas pārkāpšanu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas Ārlietu ministrija ceturtdien iesniegusi Baltkrievijai notu par gaisa telpas pārkāpšanu, pieprasot paskaidrojumu par nelielu civilo lidmašīnu, kas iepriekšējā dienā bija ielidojusi Lietuvas gaisa telpā, un lūdzot darīt visu, lai novērstu šādu incidentu atkārtošanos.

Tā kā vēstnieks Aleksandrs Koroļs ir prombūtnē, nota iesniegta Baltkrievijas pagaidu pilnvarotajai lietvedei Viļņā Ludmilai Tatarinovičai.

Kā ceturtdien paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija, lidmašīna «An-2» atradusies Lietuvas gaisa telpā trešdien no plkst. 14.03 līdz 14.07 un no plkst.14.14 līdz 14.17. Pārkāpumu konstatējis Lietuvas Gaisa spēku gaisa telpas novērošanas dienests, un tas fiksēts arī vizuāli.

Lietuvas Valsts robežsardzes dienests sācis pirmstiesas izmeklēšanu par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Lietuvas Gaisa spēku galvenā štāba virsnieks sakariem ar sabiedrību vecākais leitnants Audrjus Ašmonts ziņu aģentūrai BNS pastāstīja, ka NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misija par šo incidentu informēta, bet NATO lidmašīnas tā dēļ gaisā nav pacēlušās, jo Baltkrievijas lidmašīna Lietuvas gaisa telpā atradusies pārāk īsu laiku.

Pēc viņa teiktā, tas ir pirmais šogad fiksētais Lietuvas gaisa telpas pārkāpums. Ar lidmašīnu mēģināts nodibināt sakarus, taču tā lidojusi bez transponderiem.

Tikmēr Baltkrievijas transporta un komunikāciju ministrijas Aviācijas departamenta vadītājs Vladimirs Kostins valsts ziņu aģentūrai «Belta» sacījis, ka Minskai šobrīd oficiālas informācijas par notikušo nav.

«Belta», atsaucoties uz provizorisku informāciju, ziņo, ka lidmašīna «An-2» pierobežas teritorijā apsekojusi lauksaimniecības sējumus.

Kā ziņots, aprīļa vidū Baltkrievijas gaisa telpu no Lietuvas puses pārkāpa Dānijas pilsoņa vadīta vieglā lidmašīna «P46T».

Saskaņā ar Lietuvas amatpersonu teikto šī lidmašīna pacēlusies no Viļņas lidostas un pārkāpusi treniņlidojuma plānā nosprausto maršrutu, kas paredzēja aizlidot līdz Baltkrievijas robežai un griezties atpakaļ. Pilots ielidojis Baltkrievijas teritorijā, nekavējoties saņēmis norādījumu griezties atpakaļ, un tas arī izdarīts.

Arī par šo incidentu tika sākta pirmstiesas izmeklēšana. Lietuvas Ģenerālprokuratūras pārstāve Rita Stundiene ceturtdien aģentūrai BNS sacīja, ka šai izmeklēšanā pagaidām nevienam apsūdzības nav izvirzītas un nav arī nosūtīti lūgumi par tiesiskās palīdzības sniegšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu