Eiropieši: roboti un mākslīgais intelekts nākotnē nepārņems mūsu darbu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielākā daļa jeb 53% Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iedzīvotāju uzskata, ka roboti un mākslīgais intelekts nākotnē nepārņems viņu darbu, liecina «Eurobarometer» aptaujas dati.

Gandrīz trešdaļa jeb 26% uzskata, ka tehnoloģijas viņu darba pienākumus pārņems tikai daļēji, 13% domā, ka tehnoloģijas iemācīsies paveikt lielāko daļu darba, bet 5% aptaujāto uzskata, ka roboti un mākslīgais intelekts nākotnē pilnībā pārņems viņu profesiju.

Par savu darbavietu droši jūtas 56% latviešu, 52% igauņu un 42% lietuviešu. ES visdrošāk jūtas Lielbritānijas iedzīvotāji - tur 66% uzskata, ka tehnoloģijas viņu darbu neskars, bet visnedrošākie ir bulgāri - tikai 33% domā, ka roboti un mākslīgais intelekts viņu darba pienākumus neietekmēs.

25% Latvijā aptaujāto norādīja, ka tehnoloģijas varētu nedaudz pārņemt viņu pienākumus, 9% - ka lielākoties, bet 8% domā, ka viņu amats ar laiku pilnībā nonāks robotu un mākslīgā intelekta rokās. Savu darbu pilnīgu atdošanu tehnoloģijām nākotnē prognozē 7% lietuviešu un 4% igauņu.

«Eurobarometer» pētījums veikts 2017.gada martā, visās ES dalībvalstīs aptaujājot 27 901 cilvēku, kas vecāki par 15 gadiem. Latvijā tika aptaujāts 1001 iedzīvotājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu