Polijā pieņem ierobežojumus avārijas kontracepcijas tabletēm

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polijas prezidents Andžejs Duda piektdien apstiprināja jaunu likumu, kas ierobežo avārijas kontracepcijas tablešu pieejamību šajā katoliskajā valstī, kur abortu likums ir viens no stingrākajiem Eiropas Savienībā (ES).

Šo kontracepcijas līdzekli tagad varēs iegādāties tikai pēc ārsta receptes, lai gan līdz šim to varēja nopirkt bez receptes jebkurš cilvēks vismaz 15 gadu vecumā, liecina oficiāls paziņojums.

Jauno ierobežojumu pieņemšanu maijā panāca Polijā valdošā labēji konservatīvā partija «Likums un taisnīgums» (PiS), ar kuru Duda ir cieši saistīts.

PiS pērn arī mēģināja padarīt stingrāku abortu likumu, bet piekāpās, kad visā valstī pret to protestēja desmitiem tūkstoši sieviešu melnās drēbēs.

Parlaments noraidīja pretrunīgi vērtēto likuma projektu, kas būtu atļāvis abortu tikai gadījumos, ja ir apdraudēta sievietes dzīvība, un būtu palielinājis maksimālo cietumsodu ārstiem par aborta izdarīšanu no diviem gadiem līdz pieciem gadiem.

Pašreiz spēkā esošais abortu likums ir pieņemts 1993.gadā un aizliedz abortu izdarīšanu, izņemot gadījumus, ja notikusi izvarošana vai incests, grūtniecība apdraud mātes veselību vai embrijs ir smagi deformēts.

Polijā, kur dzīvo 38 miljoni cilvēku, gadā tiek izdarīti mazāk nekā 2000 legālu abortu. Sieviešu organizācijas lēš, ka vēl 100 000 līdz 150 000 aborta procedūru Polijas sievietēm tiek veiktas nelegāli vai ārvalstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu