ANO: FARC pilnībā pabeidzis atbruņošanos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Kolumbijas kreiso kaujinieku grupējums «Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki» (FARC) pirmdien pilnībā pabeidzis atbruņošanās procesu, nododot ANO gandrīz visus tā rīcībā esošos ieročus, paziņojusi ANO.

ANO novērotāju rīcībā «šodien ir visi FARC reģistrētie individuālie ieroči», izņemot dažus ieročus, kurus atļauts turēt demobilizācijas nometņu apsargāšanai, pavēstīja ANO

Organizācija norādīja, ka grupējums nodevis vairāk nekā 7000 ieroču.

FARC atbruņošanās ANO uzraudzībā ir daļa no pērn noslēgtās miera vienošanās, kas, kā paziņojusi valdība, praktiski izbeigs 53 gadus ilgušo pilsoņkaru. Vienošanās paredz, ka FARC tiks ļauts pārveidoties par politisku partiju.

Ieročus bija paredzēts nodot jau līdz 1.maijam, bet ANO paziņoja, ka šis process aizkavējies, jo daļa FARC locekļu pārāk vēlu ieradās demobilizācijas zonās.

26 šādās vietās Kolumbijā sapulcējušies apmēram 7000 FARC kaujinieku.

Vienošanās paredz, ka ANO izmantos iznīcināto FARC ieroču metālu, lai uzceltu pieminekļus mieram.

Valdība un FARC panāca vienošanos pēc četrus gadus ilgām sarunām, kuras notika Kubas galvaspilsētā Havanā.

Pērnā gada oktobrī Kolumbijas vēlētāji referendumā noraidīja šo vienošanos. Pēc tam valsts prezidents Huans Manuels Santoss un FARC līderi izstrādāja jaunu vienošanās versiju, un valdība panāca tās pieņemšanu Kongresā.

Santoss par saviem miera centieniem saņēma Nobela Miera prēmiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu