Nīderlandes valsts ir daļēji atbildīga Srebrenicas upuru nāvē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nīderlandes valsts ir daļēji vainojama 350 musulmaņu vīriešu nāvē 1995.gada Srebrenicas slaktiņā, otrdien nosprieda Nīderlandes apelācijas tiesa, liekot arī maksāt daļēju kompensāciju. «Tiesa atzīst, ka Nīderlandes valsts rīkojās nelikumīgi,» sacīja tiesnese Gepke Dileka, pamatā atstājot spēkā zemākas instances tiesas spriedumu.

«Secinājums ir šāds - [Nīderlandes miera uzturētāju bataljons] «Dutchbat» zināja, ka Bosnijas serbu īstenotajā evakuācijā, kad tika nošķirti musulmaņu vīrieši un zēni, bija reāls risks, ka viņiem var draudēt necilvēcīga apiešanās vai sodīšana ar nāvi.»

Nīderlandes karavīri arī sekmējuši vīriešu un zēnu nodalīšanu bēgļu vidū, sacīja tiesnese.

Srebrenicas 1995.gada slaktiņā tika nogalināti aptuveni 8000 musulmaņu vīriešu un zēnu.

Tas notika 1995.gada 13.jūlijā, kad Bosnijas serbu spēki pārvarēja viegli bruņotos ANO miera uzturētājus. Tūkstošiem bēgļu bija ieradušies bāzē, kurai vajadzēja kalpot kā ANO drošības zonai.

Gan Nīderlandes valsts, gan upuru tuvinieki bija apstrīdējuši 2014.gada zemākas instances Nīderlandes tiesas spriedumu, kurā valsts tika atzīta par vainīgu aptuveni 350 vīriešu izsūtīšanā no bāzes kopā ar citiem bēgļiem.

Otrdienas spriedumā arī noteikts, ka Nīderlandes valsts ir atbildīga par 30% no jebkurām piešķiramajām kompensācijām, jo nav skaidrs, vai vīrieši būtu izdzīvojuši, ja viņi būtu palikuši bāzē.

Srebrenicas slaktiņš tiek uzskatīts par smagāko kara noziegumu, kas Eiropā pastrādāts kopš Otrā pasaules kara.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu