Serbijas nākamā premjere: Prioritāte ir dalība ES un modernizācija

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Serbijas premjerministra amatam nominētā Ana Brnabiča trešdien sacīja, ka viņas valdības mērķis būs Serbijas dalība Eiropas Savienībā (ES) un valsts modernizācija.

Jaunā valdība īstenos līdzsvarotu ārpolitiku, cenšoties uzturēt labas attiecības ar Krieviju, Ķīnu un ASV, skaidroja politiķe.

Sagaidāms, ka parlaments vēl šonedēļ varētu balsot par jauno valdību. Ja Brnabiča tiks apstiprināta, viņa būs pirmā sieviete Serbijas premjerministra amatā, kā arī pirmā valdības vadītāja, kas neslēpj savu homoseksuālo orientāciju.

«Laiks, kas ir mums priekšā, rādīs, cik drosmīgi mēs esam, lai pārvietotu robežas,» uzrunā sacīja Brnabiča. «Tagad ir brīdis, lai spertu soli uz priekšu un vestu mūsu sabiedrību, valsti un tautsaimniecību XXI gadsimtā.»

«Ja mēs neizmantosim šo izdevību, mēs diez vai varam rēķināties ar vēl vienu,» norādīja Brnabiča.

Kad prezidents Aleksandrs Vučičs kā savu premjera amata mantinieci šomēnes nominēja ASV un Lielbritānijā izglītoto Brnabiču, tas tika tulkots kā mēģinājums mazināt Rietumu bažas, ka Serbija tuvinās Krievijai, par spīti tās deklarētajam mērķim pievienoties ES.

Brnabičas kabinetā paliks vairums Vučiča valdības ministru, arī dažas izteikti prokrieviskās amatpersonas, tādas kā aizsardzības ministrs Aleksandrs Vulins.

Tas raisījis bažas, ka Serbijā saglabāsies spēcīga Krievijas ietekme, neraugoties uz Brnabičas prorietumniecisko veikumu.

Savā runā Brnabiča neminēja pieaugošo militāro sadarbību ar Krieviju Vučiča laikos, tomēr norādīja, ka viņas valdība turpinās piedalīties ES un ANO globālajās misijās un uzturēs sadarbību ar NATO.

Brnabiča uzstāja, ka «tas viss ir apstiprināts mūsu stratēģiskajā orientācijā ES virzienā, kas reprezentē vērtības, par kurām mēs iestājamies».

«Tā ir vieta, kur būtu jābūt Serbijai,» sacīja Brnabiča.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu