Sji: Ķīnas un ASV attiecības ietekmē «negatīvi faktori»

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pekinas un Vašingtonas attiecības ietekmē daži «negatīvi faktori», pirmdien notikušajā telefonsarunā ar ASV prezidentu Donaldu Trampu norādījis viņa Ķīnas kolēģis Sji Dzjiņpins.

Vienlaikus Sji atzina, ka kopš abu līderu tikšanās aprīlī Floridā abpusējās attiecībās «panākti svarīgi rezultāti», vēsta Ķīnas Centrālā televīzija (CCTV).

Lai gan dažas dienas iepriekš Tramps apstiprināja amerikāņu bruņojuma pārdošanu Taibei par 1,3 miljardiem dolāru, Ķīnas prezidents pauda cerību, ka Vašingtona jautājumus, kas saistīti ar Taivānu, kuru Pekina uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu, «risinās atbilstoši».

Iepriekš Baltais nams paziņojis, ka Tramps ar Sji pārrunājis centienus apturēt Ziemeļkorejas kodolbruņojuma programmu un abpusējo tirdzniecības attiecību uzlabošanu, taču Taivāna ASV izplatītajā sarunas komunikē nebija pieminēta.

Lai gan kopš aprīļa tikšanās ASV un Ķīnas attiecībās iestājies zināms atslābums, Vašingtona pēdējo dienu laikā spērusi vairākus soļus, kas izsaukuši Pekinas neapmierinātību.

Pēdējais incidents notika svētdien Dienvidķīnas jūrā, kad ASV eskadras mīnu kuģis «USS Stethem» pietuvojies nepilnu 12 jūras jūdžu (22,2 kilometri) attālumā no Tritona salas, kas ietilpst Paraselu salu arhipelāgā, uz kuru teritoriālās pretenzijas izteikusi gan Ķīna, gan Taivāna, gan Vjetnama.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu