Islāmistu ekstrēmistu skaits Zviedrijā sasniedzis 2000

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nepilnu desmit gadu laikā islāmistu ekstrēmistu skaits Zviedrijā desmitkāršojies, sasniedzot 2000, pirmdien paziņojis Zviedrijas Drošības policijas «Säpo» priekšnieks Anderss Tornbergs.

Lielo pieaugumu Tornbergs galvenokārt skaidroja ar teroristu grupējuma «Islāma valsts» propagandas efektivitāti.

Pirmdien publiskotā intervijā ziņu aģentūrai TT Tornbergs sacīja, ka tikai dažiem ekstrēmistiem būs griba un iespējas īstenot uzbrukumus, bet šie cilvēki ir jāatrod un jāuzmana.

«Ir svarīgi, lai ikviens Zviedrijā uzņemtos atbildību izbeigt šo tendenci (..) pirms notiek uzbrukums,» sacīja «Säpo» priekšnieks.

Eiropā pēdējos gados notikuši vairāki asiņaini terorakti, tostarp Zviedrijā, kur aprīlī kāds Uzbekistānas pilsonis ar nolaupītu kravas mašīnu ietriecās lielveikalā gājēju ielā, nogalinot piecus cilvēkus un 15 ievainojot.

Tornbergs sacīja, ka Zviedrijā pašreiz atrodas aptuveni 3000 ekstrēmistu, no kuriem 2000 uzskatāmi par islāmistiem. Pārējie pārstāv galēji labējus vai izteikti kreisus uzskatus.

2010.gadā «Säpo» lēsa, ka Zviedrijā dzīvo aptuveni 200 vardarbīgi islāmistu ekstrēmisti.

Iepriekš «Säpo» ziņoja, ka kopš 2012.gada aptuveni 300 cilvēki no Zviedrijas ir devušies uz Sīriju un Irāku, lai pievienotos «Islāma valstij». Aptuveni 140 ir atgriezušies Zviedrijā un aptuveni 50 miruši ārvalstīs.

Ekstrēmisti no Zviedrijas ir saistīti ar vairākiem teroraktiem pēdējos gados, tostarp spridzināšanu Briseles metro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu