Bundesrāts atbalsta naudassodus sociālo mediju uzņēmumiem par naida runas nedzēšanu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijas parlamenta augšpalāta Bundesrāts piektdien apstiprinājis likumprojektu, kas paredz sodanaudu piemērošanu sociālo mediju uzņēmumiem, piemēram, «Facebook», «Twitter» un «YouTube», ja tie 24 stundu laikā neizdzēsīs ierakstus, kas acīmredzami pārkāpj Vācijas likumus un par kuriem ziņojuši lietotāji.

Neskaidrākos gadījumos uzņēmumiem būtu septiņas dienas, lai tiktu galā ar aizskarošajiem ierakstiem.

Likuma neievērošanas gadījumā uzņēmumiem var tikt piemērotas līdz 50 miljoniem eiro lielas sodanaudas.

Likumprojekts arī prasa, lai uzņēmumiem būtu sava kontaktpersona Vācijā, pie kuras iedzīvotāji un varasiestādes var vērsties ar sūdzībām par naidīgu saturu.

Likumprojekta mērķis ir ievērojami samazināt naida runas izplatību internetā, apkarot viltus ziņas un teroristu propagandu sociālajos medijos.

Tomēr likumprojekta kritiķi norāda, ka saskaņā ar jaunajiem noteikumiem sociālo mediju uzņēmu vadītāji būs tie, kas izlems, vai saturs ir savienojams ar Vācijas likumiem. Kritiķi arī bažījas, ka cietīs vārda brīvība, jo uzņēmumi, visticamāk, izdzēsīs daudzus ierastus tīrās piesardzības dēļ, lai izvairītos no iespējamajiem naudassodiem.

Lai nomierinātu kritiķus, likumprojekts arī paredz neatkarīgas uzraudzības institūcijas izveidošanu, kur sociālo mediju uzņēmumi varēs iesniegt saturu, par kura likumību tie nav droši. Šādos gadījumos galīgo lēmumu dzēst vai atstāt šo saturu pieņems minētā institūcija.

Likumprojekts arī prasa, lai uzņēmumi atklāj to personu identitāti, kas publicējušas naidīgos ierakstus, un atvieglo lietotāju iespējas ziņot par problemātiskajiem ierakstiem.

Vācija ir pirmā valsts Eiropā, kas izstrādājusi šādas skaidras vadlīnijas cīņā pret naida runu internetā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu