Polija un Čehija vēršas pret EK sākto tiesisko procedūru par patvēruma meklētāju neuzņemšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Polija un Čehija iestājušās pret Eiropas Komisijas (EK) sākto tiesisko procedūru pret šīm valstīm par atteikšanos Eiropas Savienības (ES) plāna ietvaros uzņemt patvēruma meklētājus, piektdien vēsta šo valstu sabiedriskie radio.

EK jūnijā sāka tiesisko procedūru pret Čehiju, Poliju un Ungāriju, un šīm valstīm mēneša laikā bija jāsniedz atbilde.

Polija aicinājusi EK izbeigt tiesisko procedūru pret Varšavu, piektdien vēsta Polijas Radio.

Polijas Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka sadales mehānismā ir «sistēmiski trūkumi (..), kas drošības garantēšanu padara neiespējamu».

Iekšlietu ministrs Marjušs Blaščaks, kurš parakstīja EK nosūtīto vēstuli, norādījis, ka «tas ir mehānisms (..) kas nes jaunus migrantu viļņus».

«Es domāju par drošību,» uzsvēris ministrs, piebilstot, ka «drošība ir nacionālās politikas, nevis kopienas politikas» prerogatīva.

Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka nenoraida ES solidaritātes principu, taču ir norūpējusies par nepietiekamu imigrantu pārbaudi, uzsverot, ka palīdzība jāsniedz to izcelsmes valstīs.

Ministrija arī norādījusi, ka jārisina jautājums par patvēruma meklētāju un ekonomiski motivēto nelegālo imigrantu nošķiršanu, kā arī jācīnās pret cilvēku kontrabandistiem.

Tikmēr Čehijas iekšlietu ministrs Milans Hovanecs paziņojis, ka viņa pārstāvētā valsts aizstāvēsies pret Briseles kritiku par patvēruma meklētāju neuzņemšanu, piektdien vēsta Čehijas sabiedriskais radio.

Ministrs norādīja, ka Čehijas amatpersonām Itālijā un Grieķijā netika atļauts veikt detalizētas patvēruma meklētāju atbilstības pārbaudes.

Viņš ceturtdien intervijā Čehijas sabiedriskajam radio skaidroja, ka nosūtījis detalizētu atbildi EK un stingri atspēkos tās apsūdzības, ka Prāga atteikusies no saistībām, ko tā uzņēmusies 2015.gadā. Hovanecs norādīja, ka Čehijas varasiestādes nav varējušas pārbaudīt potenciālos Čehijā nogādājamos patvēruma meklētājus tā, kā tās būtu gribējušas.

Ministrs piebilda, ka Itālijas un Grieķijas varasiestādes atļāvušas pārvietošanai paredzētajiem patvēruma meklētājiem uzdot tikai pašus vienkāršākos jautājumus.

«Itāliešu un grieķu dēļ vienīgās pārbaudes, ko mēs par šiem cilvēkiem varējām veikt bija uzdot jautājumu, vai viņi nav teroristi. Ar šāda veida drošības pārbaudēm par šiem cilvēkiem mēs vienkārši nevaram viņus uzņemt Čehijā,» paziņoja Hovanecs.

Polija un Ungārija nav vispār uzņēmusi nevienu patvēruma meklētāju saskaņā ar EK izstrādāto pārdales shēmu, kuras mērķis ir līdz 2017.gada septembrim kopumā pārvietot 160 000 personu.

Savukārt Čehija nav uzņēmusi nevienu patvēruma meklētāju pēdējā gada laikā.

Saskaņā ar svaigāko statistiku 2015.gada septembrī apstiprinātās shēmas ietvaros līdz šim ir pārvietoti tikai 20 000 patvēruma meklētāju.

Šī vienreizējā kvotu shēma tika apstiprināta ar tā dēvētās vairākuma procedūras palīdzību. Pret šo ieceri balsoja Čehija, Ungārija, Rumānija un Slovākija.

Slovākija pati ir vērsusies tiesā pret EK.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu