Merkele: «Brexit» un Francijas vēlēšanas mainīja manu skatījumu uz ES

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele sestdien vēlētājiem atzina, ka Lielbritānijas lēmums izstāties no Eiropas Savienības (ES) un Francijas prezidenta vēlēšanas mainīja viņas skatījumu uz bloku, piebilstot, ka ir vērts cīnīties par stiprāku Eiropu.

Merkeles komentāri Baltijas jūras piekrastes kūrortā Cingsta izskan divus mēnešus pirms septembrī gaidāmajām Vācijas parlamenta vēlēšanām un uzsver kristīgo demokrātu līderes personīgo apņēmību padziļināt ES integrāciju, ja viņai izdosies ieņemt kanclera amatu uz ceturto termiņu.

Saucot dalību ES par vienu no Vācijas stiprākajām pusēm, Merkele norādīja, ka pērnā gada jūnijā notikušais referendums par Lielbritānijas izstāšanos no bloka un vēlēšanas Francijā un Nīderlandē, kur proeiropeiskas partijas pieveica populistiski noskaņotus spēkus, mainīja viņas redzējumu.

«Daudziem cilvēkiem, tostarp man, kaut kas mainījās, kad mēs redzējām, ka briti vēlas aiziet, kad mēs bažījāmies par vēlēšanu iznākumu Francijā un Nīderlandē,» kanclere sacīja vēlētājiem.

Merkele atzina, ka ES ne tuvu nav ideāla, un Brisele dažreiz ir pārāk birokrātiska.

«Tomēr mēs pēdējos mēnešos esam sapratuši, ka Eiropa ir kas vairāk par birokrātiju un ekonomisko regulēšanu, ka Eiropai un dzīvošanai kopā Eiropas Savienībā ir saistība ar karu un mieru, ka miera desmitgades pēc Otrā pasaules kara būtu absolūti neiedomājamas bez Eiropas Savienības,» uzsvēra Merkele.

Daudzi cilvēki iepriekš ES un tās sniegtās priekšrocības, to vidū vārda brīvību, reliģijas brīvību, ceļošanas brīvību, ir uztvēruši par pašsaprotamām, norādīja Vācijas kanclere, kura uzauga komunistiskajā Austrumvācijā.

«Daudzviet pasaulē tas viss nav pieejams, un tādēļ ir vērts cīnīties par šo Eiropu,» viņa paziņoja.

«Tādēļ vienā mūsu vēlēšanu plakātā ir teikts - «Ja Eiropa būs stiprāka, tad Vācija būs stiprāka«. Tam ir tieša saistība,» piebilda kanclere.

Kā ziņots, ka Merkele ceturtdien paziņoja, ka ir atvērta Francijas prezidenta Emanuela Makrona idejai par eirozonas finanšu ministra amata un budžeta izveidošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu