Ķīnā plaukst suņu gaļas tirdzniecība

TVNET/The Economist
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķīnā katru gadu vasaras saulgriežos notiek bēdīgi slavenais suņu ēšanas festivāls. Lai arī pasākums ne gadu nepaiet bez skandāla un dzīvnieku tiesību aizstāvju nopēluma, suņu gaļas tirgus Ķīnā arvien paplašinās, raksta žurnāla «The Economist» interneta vietne.

Šogad internetā ažiotāžu izraisīja attēli, kuros redzami pagatavoti suņi un nežēlīga izturēšanās pret dzīvniekiem. Dzīvnieku tiesību aktīvisti un ASV politiķi pieprasīja Ķīnā aizliegt suņu un kaķu ēšanu, kā tas aprīlī tika izdarīts Taivānā.

Tas ir mīts, ka ķīnieši uzturā bieži lieto suņu gaļu. Kaut arī Ķīnā, atšķirībā no Rietumiem, četrkājaino draugu ēšana nekad nav bijusi tabu, senatnē tā tomēr bija reta parādība, un arī mūsdienās tas notiek retāk, nekā varētu domāt. 2016.gadā kompānijas «Dataway Horizon» veiktā aptaujā noskaidrojās, ka nepilni 70% ķīniešu nekad nav pagaršojuši suņa gaļu, kamēr pārējie to visbiežāk nobaudījuši nejauši, piemēram, pusdienās ar biznesa partneriem.

Bet kāpēc tad ikgadējais festivāls ir tik populārs un kāpēc daudzi restorāni iekļauj ēdienkartē suņa gaļu? Izrādās, ka suņu gaļas bizness nonācis kriminālo aprindu rokās. Nelegālie mednieki laukos nogalina suņus ar saindētām bultām un tirgo tos gaļas iepircējiem. Par kilogramu gaļas viņi saņem aptuveni desmit juaņu jeb 1,30 eiro. Tas palielinājis suņu gaļas apjomu tirgū un novedis pie cenu krišanās.

Lauku teritorijās, kur notiek nelegālā medniecība, suņi ir mājas sargi. Savukārt lielajās pilsētās tos uztver kā mājdzīvniekus. Piemēram, Pekinā pēdējā desmitgadē katru gadu par 25% pieaug to suņu skaits, kas reģistrēti kā mājdzīvnieki. Pašlaik Pekinā tādu ir apmēram divi miljoni – vairāk nekā Ņujorkā. Mainās arī attieksme pret dzīvnieku tiesībām, ko pierāda jaunu veterināro klīniku un patversmju atvēršana. Domājams, ka nākotnē rūpes par dzīvnieku tiesību jautājumiem varētu iznīdēt suņu gaļas industriju Ķīnā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu