Lietuva izdos ASV 100 miljonu dolāru izkrāpšanā apsūdzēto Rimašausku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ēvalds Rimašausks.
Ēvalds Rimašausks. Foto: Vidmanto Balkūno/15min.lt

Viļņas apgabaltiesa pirmdien nolēmusi izdot Amerikas Savienotajām Valstīm Lietuvas pilsoni Ēvaldu Rimašausku, ko ASV tiesībsargājošās iestādes grib saukt pie atbildības par 100 miljonu ASV dolāru (aptuveni 90 miljonu eiro) izkrāpšanu no kompānijām «Google» un «Facebook».

Maijā tiesa uzdeva Lietuvas Ģenerālprokuratūrai lūgt ASV papildu datus attiecībā uz Rimašausku, dodot divus mēnešus laika šīs papildu informācijas iesniegšanai.

Kā tagad pastāstījusi tiesnese Aiva Surviliene, ASV puses atsūtītajā informācijā «ir dati, kas ļauj domāt, ka ka Rimašausks varēja izdarīt viņam inkriminētās noziedzīgās darbības».

Tikmēr apsūdzētā advokāte paudusi viedokli, ka izmeklēšana būtu jāveic Lietuvas tiesībsargāšanas iestādēm, un solījusi nedēļas laikā lēmumu par izdošanu pārsūdzēt Lietuvas Apelācijas tiesai. Pēc viņas teiktā, ASV amatpersonas nodevušas tiesas rīcībā tikai sākotnējo datu kopsavilkumu.

Kā ziņots, martā ASV tiesībsargājošās iestādes izvirzīja 48 gadus vecajam Rimašauskam apsūdzības 100 miljonu dolāru izkrāpšanā no divām ASV augsto tehnoloģiju korporācijām, kas tobrīd netika sauktas vārdā, vien norādot, ka runa ir par «transnacionālu interneta pakalpojumu un produktu kompāniju un sociālo tīklu uzņēmumu», bet aprīļa nogalē žurnāls «Fortune» vēstīja, ka cietušās kompānijas ir «Google» un «Facebook».

Tās arī pašas atzinušas apkrāpšanas faktu, turklāt «Google» pārstāve izteikusies, ka naudu izdevies atgūt, un arī «Facebook» pārstāve paziņojusi, ka kompānija «drīz vien atguvusi lielāko daļu naudas un sadarbojas ar tiesībsargāšanas iestādēm». Tomēr nedz viena, nedz otra kompānija nav izpaudusi, kādas summas tās zaudējušas un kādas - atguvušas.

Rimašauska advokāte apliecinājusi, ka apsūdzības rakstā minēti tieši šie abi uzņēmumi.

ASV federālās varas iestādes tika norādījušas, ka Rimašauskam izvirzīta apsūdzība piecos punktos - krāpniecībā, izmantojot elektroniskās saziņas līdzekļus, trīs punktos saistībā ar naudas atmazgāšanu, kā arī vēl vienā saistībā ar identitātes zādzību vainu pastiprinošos apstākļos.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra lūdza tiesu izdot Rimašausku Amerikas Savienotajām Valstīm, balstoties uz starpvalstu līgumu par izdošanu.

Rimašauskam draudēs vismaz 20 gadu ilgs cietumsods, ja tiesa atzīs viņa vainu pirmajos četros apsūdzības punktos. Savukārt vismaz divi gadi cietumā draud, ja tiks pierādīta Lietuvas pilsoņa vaina identitātes zādzībā.

Lietuvas tiesībsargājošās iestādes pēc ASV lūguma Rimašausku aizturēja 16.martā, un visu šo laiku viņš atradies apcietinājumā. Apsūdzētais savu vainu noliedz.

Iepriekš ziņots, ka 100 miljonus dolāru Rimašausks izkrāpis ar tā dēvētās fišinga shēmas palīdzību. Nauda plūdusi uz kontiem Latvijā un Kiprā, kuri pieder tā sauktajai mazkapitāla sabiedrībai ar ierobežotu atbildību. Kā bija teikts ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) Ņujorkas nodaļas prokurora paziņojumā, naudas izkrāpšanas shēma darbojusies vismaz no 2013. līdz 2015.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu