Pētījums: Vārda brīvība Krievijā sasniegusi zemāko punktu kopš PSRS sabrukuma

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik / Reuters

Vārda brīvība Krievijā sasniegusi zemāko punktu kopš Padomju Savienības sabrukuma, jaunā pētījumā secinājusi ASV cilvēktiesību aizstāvju organizācija «Human Rights Watch».

Organizācija norāda, ka situācija pasliktinājusies pēc 2011. un 2012.gada masu protestiem Vladimira Putina atgriešanās Krievijas prezidenta amatā. Kopš tā laika valstī pieņemti vairāki likumi, kas ierobežo vārda brīvību un informācijas apriti, kā arī cenšas vairot valsts kontroli pār internetu.

Pētījums "Online and On All Fronts: Russia’s Assault on Freedom of Expression"

«Human Rights Watch» norāda, ka Krievijas valdība izmantojusi likumus, kas paredzēti ekstrēmisma apkarošanai, lai sodītu tai nevēlamus politiskos aktīvistus.

«Valsts iejaukšanās mediju lietās sasniegusi tādu līmeni, kāds Krievijā nav pieredzēts kopš Padomju Savienības sabrukuma,» uzsver oganizācija, piebilstot, ka vairums mediju esot pārveidoti par propagandas kanāliem.

Pētījumā uzskaitīti kopš 2012.gada pieņemtie likumi, kas var tikt izmantoti vārda brīvības ierobežošanai, piemēram, aizliegumi aizskart ticīgo jūtas vai nodarboties ar «homoseksuālisma propagandu». To vidū ir arī «blogeru likums», saskaņā ar kuru interneta viedokļu paudējiem jāsniedz par sevi ziņas valstij un jāievēro tādus pašus noteikumus kā profesionāliem medijiem. Jaunākie likumi attiecas uz pilsoņu personisko datu un sarunu glabāšanu internetā.

«Krievijas valdība uzbrūk vārda brīvībai,» sacīja «Human Rights Watch» pētniece Jūlija Gorbunova. «Šie likumi ne tikai ir bargi, bet arī kliedzoši pārkāpj cilvēktiesības

Pētījums balstīts uz intervijām ar vairāk nekā 50 juristiem, žurnālistiem, redaktoriem, politiskajiem aktīvistiem, ekspertiem, blogeriem un viņu ģimenes locekļiem, kā arī likumu, tiesas lēmumu un citu dokumentu analīzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu