Mosulā apcietinātas piecas vācu džihādistes

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pēc Mosulas atkarošanas džihādistu grupējumam «Islāma valsts» tur apcietinātas piecas vācietes, kas šajā Irākas pilsētā ieradušās, lai sniegtu atbalstu teroristiem.

Aizvadītajā nedēļā Mosulā apcietinātas 20 džihādistu kaujinieces. Viņu vidū bijušās piecas Vācijas pilsones, kā arī Krievijas, Turcijas, Kanādas un Lībijas pilsones. Dažas aizturētās ir čečenietes.

Kaujinieces slēpušās «Islāma valsts» izbūvētā tuneļu sistēmā, pavēstīja Irākas armijas amatpersona. Aizturēšanas vietā uzieti ieroči un spridzinātāju vestes, ko bija paredzēts izmantot uzbrukumos Irākas karavīriem.

Sākotnēji tika ziņots, ka apcietinātās darbojušās «Islāma valsts» policijā.

Apcietināto vidū ir kāda 16 gadus veca Saksijas federālās zemes iedzīvotāja, kas pieņēmusi islāmu, vēsta laikraksts «Die Welt».

Jauniete pazuda pirms gada, pēc tam kad internetā bija nodibinājusi kontaktus ar «Islāma valsts» atbalstītājiem.

Varasiestādes Saksijas galvaspilsētā Drēzdenē apliecināja, ka savulaik tikusi uzsākta izmeklēšana pret kādu nepilngadīgu meiteni aizdomās par vardarbības gatavošanu pret valsti, tomēr izmeklēšana apturēta, jo jauniete pazudusi.

Izmeklēšanu atsāks, ja aizdomās turētā tiks nogādāta atpakaļ Vācijā, laikrakstam atzina virsprokurors Lorencs Hāze.

No Vācijas uz Sīriju un Irāku, lai tur pievienotos «Islāma valstij», devušies vairāk nekā 900 islāmistu, arī vairākas nepilngadīgas meitenes.

«Islāma valsts» vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur «kalifātu» un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret «Islāma valsti», pēdējā laikā džihādistu kontrolētās teritorijas ievērojami sarukušas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī ir uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu