Somijas robežsargiem paplašina pilnvaras cīņai ar «zaļajiem cilvēciņiem»

LETA/YLE
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Somijā izstrādāts likumprojekts, kas paredz plašāku pilnvaru piešķiršanu robežsargiem, un atbilstoši tam dronu notriekšana, aizdomās turēto sarunu noklausīšanās un mobilo tīklu bloķēšana būs līdzekļi, kā cīnīties ar tā dēvētajiem zaļajiem cilvēciņiem.

Ja jaunais likumprojekts parlamentā tiks pieņemts, robežsardze iegūs jaunas pilnvaras cīņā ar starptautiskā hibrīdkara operācijām, nelegālo imigrāciju un cilvēku kontrabandu. Robežsardze varēs pielietot tādu pašu uzbrukuma taktiku kā policija, arī pielietot militāru spēku.

Jaunie soļi iecerēti, lai uzlabotu robežsardzes aizsardzības spējas nopietnos incidentos, tādos kā ķīlnieku sagrābšana vai IT sistēmu problēmas.

Krievijas iebrukums Ukrainas Krimas pussalā, kas pamatā tika veikts, izmantojot karotājus bez atpazīšanas zīmēm - «zaļos cilvēciņus» -, Somijas robežsardzei bijis kā modinātāja zvans, atzina robežsardzes vadības pārstāvis Ari Peka Koivisto.

Robežsargiem, izraisoties nopietniem incidentiem, būs jānotur pozīcijas, līdz ierodas policijas spēki.

«Hibrīddraudi parasti izvēršas ļoti ātri, un tos ir grūti paredzēt,» atzina Somijas dienvidaustrumu robežsardzes komandiera vietnieks Jāko Olli.

«Šīs jaunās pilnvaras ļaus mums reaģēt uz situācijām ātrāk un efektīvāk pat ikdienas apstākļos,» viņš skaidroja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu