Zēns divus gadus pēc abu roku transplantēšanas spēlē basketbolu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaulē pirmais bērns, kuram veikta abu plaukstu transplantācija, divus gadus pēc operācijām spēlē basketbolu, griež papīru ar šķērēm un dara citas lietas, kas vēl nesen būtu šķitušas pavisam neiespējamas, raksta britu laikraksts «The Guardian».

Zions Hārvijs astoņu gadu vecumā izpelnījās vietu medicīnas vēstures lappusēs kā pirmais bērns, kam veikta sarežģītā abu roku transplantācijas operācija. Kad zēns bija divus gadus vecs, viņš asins saindēšanas dēļ zaudēja abas plaukstas un pēdas. Turpmākos sešus gadus puika mazgājās, ēda un ģērbās, izmantojot protēzes. Bet tad viņa dzīvi izmainīja transplantācijas operācija.

«18 mēnešus [pēc transplantācijas] bērns spēj vairāk nekā iepriekš,» teikts trešdien publicētajā rakstā medicīnas žurnālā «Lancet Child». «18 mēnešus pēc operācijas viņš spēj rakstīt un ēst, nokārtoties un apģērbties neatkarīgāk un efektīvāk nekā pirms tās.»

Astoņus mēnešus pēc operācijas Zions varēja darboties ar šķērēm un krītiņiem, bet pēc gada jau abās rokās vēzēja beisbola nūju.

Transplantācijas operācijas ne vienmēr ir veiksmīgas, jo risks, ka pacienta organisms nepieņems svešo orgānu, ir ļoti augsts. Turklāt medikamentiem, kas šādiem pacientiem jālieto, var būt smagas blaknes. Ziona organisms astoņas reizes atgrūdis jaunās rokas, kas tika risināts, palielinot imūnsupresijas medikamentu devu. Taču kopumā desmit gadus vecā Ziona atveseļošanās norit labi, un ārsti to uztver kā iedrošinājumu, ka nākotnē varētu palīdzēt vēl citiem bērniem.

Vienas rokas transplantācijas operācija pieaugušam cilvēkam pirmoreiz tika veikta 1998.gadā. Divus gadus vēlāk sekoja pirmā dubultā transplantācija. Kopš tā laika rokas vai plaukstas transplantus saņēmuši vairāk nekā simt cilvēki visā pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu