Lietuva vēlreiz izskatīs pavēruma piešķiršanu Krievijas žurnālistam Titovam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Alvydo Januševičiaus/15min.ltv

Lietuvas Migrācijas departaments piekritis vēlreiz izskatīt iespēju piešķirt Krievijas žurnālistam Jevgeņijam Titovam patvērumu, ko departaments iepriekš noraidīja, ja Titovs atsauks Lietuvas Galvenajā administratīvajā tiesā iesniegto prasību.

Titovs no savas puses otrdien piedāvāja Migrācijas departamentam mierizlīgumu un solīja atsaukt prasību tiesai, ja departaments piekristu vēlreiz izskatīt viņa lūgumu atzīt viņu par politisko bēgli.

Bijušais laikraksta «Novaja gazeta» žurnālists Titovs Lietuvā ieradās pagājušā gada nogalē no Krasnodaras un lūdza piešķirt viņam patvērumu. Ziņu aģentūrai BNS Titovs sacīja, ka baidījies palikt Krievijā, jo saskāries ar varasiestāžu spiedienu attiecībā uz savu profesionālo darbību.

Titova lūgumu 21.februārī noraidīja Migrācijas departaments un 14.jūnijā arī Viļņas administratīvā apgabaltiesa, nosaucot viņa bailes par objektīvi nepamatotām, bet viņš to pārsūdzēja Lietuvas Galvenajai administratīvajai tiesai.

«Ļoti iepriecina, ka viņš piekrīt atsaukt prasību. Kad tas būs izdarīts, būs pabeigta pirmā procedūra un sākta otrā procedūra, kad viņš iesniegs jaunu pietiekumu patvēruma piešķiršanai,» ziņu aģentūrai BNS trešdien sacījusi Migrācijas departamenta direktore Evelīna Gudzinskaite.

Pagājušajā nedēļā viņa izteicās, ka Migrācijas departamentam pašlaik nav iespēju pārskatīt atteikumu par patvēruma piešķiršanu Titovam, jo tas gaida tiesas lēmumu. Gudzinskaite skaidroja, ka saskaņā ar šobrīd departamenta rīcībā esošo informāciju noraidījums uzskatāms «par pamatotu un likumīgu», bet vienlaikus piebilda, ka tas neliedz žurnālistam vēlreiz lūgt atļauju palikt Lietuvā, «ja noskaidrotos jauni apstākļi».

Kā tagad aģentūrai BNS sacījis Titovs, par šiem jaunajiem apstākļiem uzskatāmas divas viņam veltītas reportāžas, kas jūlija sākumā parādītas Krievijas valsts televīzijā «Rossija 24». Tajās ziņots par minēto Lietuvas amatpersonu lēmumu neatļaut viņam apmesties šajā valstī. Kā uzskata Titovs, valsts telekanāla izrādītā interese par viņa situāciju liecina par to, ka Krievijā viņš būtu apdraudēts.

Titovs baidās, ka Krievijā pret viņu varētu tikt ierosināta krimināllieta par spiegošanu, jo viņš no Lietuvas sadarbībā ar sabiedrisko raidorganizāciju LRT devies uz Ukrainu atspoguļot karadarbību starp valdības spēkiem un Maskavas atbalstītajiem kaujiniekiem.

Pēc ierašanās Lietuvā viņš stāstīja, ka savā valstī saņēmis netiešus draudus. Nesaņemot patvērumu Lietuvā, žurnālists dotos uz Ukrainu, jo atgriezties Krievijā baidās.

Kā norāda Lietuvas Ārlietu ministrija, tā Migrācijas departamentam izteikusi viedokli, ka Titovam Krievijā draudētu briesmas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu