Reti kadri: Japāņu sumo cīkstoņu dzīves aizkulises

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ISSEI KATO REUTERS

Japānas sumo cīkstoņu «stallī» 11 gigantiski sportisti gatavojas turnīram – dienā apēd četru vīru tiesu, trenējas vairākas stundas dienā un sniedz autogrāfus sajūsminātajiem faniem. Aģentūra «Reuters» saņēmusi retu atļauju fotografēt noslēpumainos cīkstoņus gurnautos.

Sumo ir Japānas nacionālais sporta veids, kas aizsākās pirms apmēram 1500 gadiem. Cīņā piedalās divi cīkstoņi, kuru uzdevums ir apgāzt pretinieku vai izstumt viņu no apaļā ringa.

Tomodzunas «stallis», kurā sportisti gatavojās pagājušās nedēļas turnīram, iekārtots budistu templī. Sumo cīkstoņi katru rītu vismaz trīs stundas trenējas, bet pēc nodarbības sniedz autogrāfus un fotografējas ar faniem, kas viņus gaida ārpusē.

Viņiem dienā ir tikai divas ēdienreizes, taču tās ir pamatīgas. Cūku kājas, eļļā vārītas sardīnes, tvaicēti rīsi un barojošs sautējums – tā ir klasiska sumo cīkstoņu ēdienkarte. Apaļīgie cīkstoņi dienā uzņem līdz pat 8000 kaloriju, kas ir tuvu ieteicamajai dienas kaloriju devai četriem cilvēkiem.

Pēc ēšanas cīkstoņi guļ diendusu. Daudziem svara izraisītu elpošanas problēmu dēļ nākas valkāt skābekļa maskas.

Sumo cīkstoņu dzīve balstīta uz stingriem noteikumiem, tradīcijām un hierarhiju. Japāņu jaunieši reti izvēlas šādu dzīvesveidu, tāpēc tajā dominē ārzemnieki, galvenokārt mongoļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu