Urugvajas aptiekās sāk tirgot «zālīti»

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aptiekas Urugvajā sākušas klientiem tirgot marihuānu, ziņo britu laikraksts «The Guardian». Piecu gramu paciņa maksā apmēram 5,60 eiro.

Urugvajā marihuāna tika legalizēta jau 2013.gadā, taču lēmuma ieviešana prasīja laiku. Gandrīz 5000 cilvēki nelielajā Dienvidamerikas valstī reģistrējušies kā «zālītes» lietotāji un varēs bez bažām iegādāties apreibinošo vielu tuvējā aptiekā. Taču lietošanai izklaides nolūkos noteikts ierobežojums - «tikai» 40 grami mēnesī.

Pircējiem piedāvātas divas marihuānas šķirnes - «Alfa 1» un «Beta 1», ko audzē un izplata divi valsts apstiprināti uzņēmumi. Abos veidos apreibinošās vielas THC koncentrācija ir samērā maza.

Likumu pieņēma bijušā prezidenta Hosē Muhikas laikā. Viņš atbildīgs par vairākām progresīvām reformām Urugvajā. Legalizācijas nepieciešamību politiķis pamatoja ar to, ka kriminālo aprindu rūpala nodošana valsts rokās mazinātu noziedzību.

Urugvaja ir pirmā valsts pasaulē, kas atļāvusi brīvi tirgot marihuānu izklaides nolūkiem. «Urugvajas lielā atbildība tagad ir parādīt pasaulei, ka šī brīvā sistēma ar regulāciju darbojas labāk nekā aizliegums,» izdevumam «The New York Times» teica Montevideo Marihuānas muzeja dibinātājs Eduardo Blasina.

Pašlaik ASV, Kanādā un arī Dienvidamerikā tiek meklēti un ieviesti jauni modeļi, kā risināt marihuānas jautājumu. Legalizācijas abalstītāji uzskata, ka Urugvaja ar tās zemajiem noziedzības rādītājiem, augsto dzīves līmeni un politisko stabilitāti parādīs, kā marihuānas legalizācija varētu noritēt ASV un Kanādā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu