Par Indijas prezidentu ievēlēts valdošās partijas pārstāvis Kovinds

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AMIT DAVE / REUTERS

Par Indijas prezidentu elektoru kolēģija ievēlējusi valdošās hinduistu nacionālistu partijas kandidātu Ramu Natu Kovindu, ceturtdien paziņojusi vēlēšanu komisija.

Kovinds prezidenta vēlēšanās saņēmis 65,6% balsu.

Jurists un bijušais Bihāras štata gubernators Kovinds, kuru izvirzīja premjerministra Narendras Modi vadītā Indijas Tautas partija (BJP), pārstāv nepieskaramos, kas ieņem zemāko pakāpi tradicionālajā kastu sistēmā.

Viņa vienīgā sāncense pirmdien notikušajās vēlēšanās bija Nacionālā kongresa (INC) kandidāte Meira Kumara, kura arī pārstāv nepieskaramos.

BJP, kas guva pārliecinošu uzvaru 2014.gada vispārējās vēlēšanās, pirmo reizi spēja savākt vairākumu elektoru kolēģijā, kuru sastāda abu parlamenta palātu un štatu likumdevēju sapulču deputāti un kurā tradicionāli dominējis INC.

Lai gan Indijā prezidentam pamatā ir ceremoniālas funkcijas, eksperti uzskata, ka 71 gadu vecā Kovinda ievēlēšana nostiprinās Modi pozīcijas, jo valsts galvam ir nozīmīga loma tādos politiskās krīzes brīžos, kad vēlēšanās neviena partija nav ieguvusi absolūto vairākumu vai kad nepieciešams atlaist kāda štata likumdevēju sapulci.

Gaidāms, ka amata zvērestu Kovinds nodos 25.jūlijā. Viņš amatā nomainīs pašreizējo prezidentu Pranabs Mukerdži, kura piecu gadu termiņš beidzas 24.jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu