Čērčils bloķējis ziņu par nacistu sazvērestību publicēšanu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: VASSIL DONEV / EPA

Lielbritānijas Nacionālais arhīvs nodevis atklātībai materiālus, kas liecina, ka premjerministrs Vinstons Čērčils savulaik centies nepieļaut, ka tiek publicētas ziņas par nacistu plānu sadarboties ar britu karaļnama pārstāvjiem.

Plāns paredzēja britu karaļa tronī nosēdināt Vindzoras hercogu, gadījumā ja nacistiem izdotos ieņemt Lielbritāniju. Nacisti bija iecerējuši atvilināt karali, kurš bija atteicies no britu troņa, no neitrālās Portugāles uz Spāniju un tur piedāvāt viņam darījumu.

Slepenās piezīmes, kas atklātībai tika nodotas ceturtdien, liecina - Čērčils centies pēc Otrā pasaules kara nepieļaut, ka tiek publicētas ziņas par šo sazvērestību, jo viņš raizējies, kā to uztvers karaļpāris.

Čērčils pat mudinājis ASV prezidentu Dvaitu Eizenhaueru 1953.gadā aizkavēt piezīmju publicēšanu.

Nacistu sazvērestība cieta neveiksmi, un piezīmes galu galā tika publicētas 1957.gadā, kad Čērčils vairs neatradās premjera amatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu