Sit, spīdzina, izkropļo: Burvestībās apsūdzēto sieviešu liktenis Papua-Jaungvinejā

TVNET/The Economist
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Tikai 2013.gadā Papua-Jaungvinejā tika atcelts likums, kas paredzēja kriminālatbildību par buršanos, raksta žurnāls «The Economist». Taču par raganām pasludinātās sievietes joprojām saskaras ar prātam neaptveramu vardarbību un draudiem dzīvībai.

Dženijas nelaimes sākās, kad mūžībā aizgāja viņas vīrs – labi ierdzēts ciema līderis. Vietējie zēni ierunājās, ka Dženija droši vien viņu nogalinājusi ar burvestību, un sāka sievietei dauzīt galvu ar resniem koku zariem. Viņas ģimene nostājās apsūdzētāju pusē. Viņa aizbēga uz Austrumu kalnāja provinces centru Goroku, kur dzīvo pēdējos trīs gadus.

«Vairs nekad nevarēšu atgriezties savā ciemā,» viņa teica. «Un es negribu redzēt savu ģimeni.»

Dženijai palaimējās, jo viņa aizbēga. Taču citiem tā neveicas – katru gadu Papua-Jaungvinejā nogalina simtiem «raganu» un «burvju». Vairums upuru ir nabadzīgas, viegli ievainojamas sievietes, arī atraitnes.

«Ja ir daudz stipru dēlu, tad neapsūdzēs,» norāda labdarības organizācijas «Oxfam» darbiniece Šarlote Kakebīke.

Kad apsūdzētās sievietes meklē patvērumu pie radiem, tie bieži viņas atraida. «Raganu» vīri samaksājuši ģimenei «līgavas cenu», kas jāatmaksā gadījumos, kad sieva aiziet no vīra ģimenes.

Turklāt dažreiz ģimenes locekļi ir tie, kas apsūdz buršanā. Austrumu kalnāja feministu organizācijas KAFE vadītāja Eriko Fufurefa norāda, ka vietējā politiķa māsasdēls valstsvīra nāvē apsūdzējis pats savu māti. «Viņai cirta ar mačeti un sita ar dzelzs stieņiem,» stāsta Fufurefa.

Agrāk tie, ko turēja aizdomās par buršanos, naktī vienkārši pazuda. Taču tagad apsūdzēšana pārvērsta «publiskas spīdzināšanas izrādē – tā ir masu kustība», uzsver Fufurefa.

Papua-Jaungvinejā daudzi tic burvestībām. Tikai 2013.gadā valdība atcēla likumu, kas ļāva krimināli sodīt par buršanos. Vietējie gan uzskata, ka pastāv arī «labie» burvji, kuri spēj dziedināt un piesaukt labu laiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu