Plīstoši stikli, kliedzieni un haoss: tūristi stāsta par naktī piedzīvoto zemestrīci Grieķijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pārbijušies tūristi Kosas salā Grieķijā aizvadītās nakts zemestrīci raksturo kā «kadrus no filmas», raksta avīzes «The Daily Telegraph» interneta vietne. 6,7 magnitūdas stiprajā zemestrīcē dzīvību zaudēja divi cilvēki, bet vēl apmēram 480 tika ievainoti.

Zemestrīce satricināja arī Turcijas dienvidaustrumu piekrasti, bet tūristu iecienītā Kosa bija tuvāk tās epicentram. Zemestrīce izbiedēja atpūtniekus, no kuriem daudzi ap plkst.1.30 pameta viesnīcas un bārus.

20 gadus veco britu studenti Lorēnu Dafiju kopā ar māti un māsu uz Lambi pludmali evakuēja no viesnīcas «Atlantis», kad tajā sāka šķīst stikli. «Mēs bija aizmigušas viesnīcas numurā, bet pamodāmies no ļoti stripriem grūdieniem. Mēs visas kliedzām, un mums lika evakuēties no viesnīcas,» viņa stāsta.

Viesnīcā cietušo nebija, taču sasistie stikli padarīja uzturēšanos ēkā nedrošu. Dafija sacīja, ka vairums satikto tūristu esot bijuši no Nīderlandes, Krievijas un Vācijas.

Kosas centrs, kurā ir daudz bāru un izklaides vietu, tagad ir pilns ar nokritušiem ķieģeļiem un gružiem. Zemestrīcē cietušas viesnīcas, kā rezultātā simtiem tūristu nākšņoja laukā uz pludmales krēsliem un darbinieku iedotām segām.

«Pirmā doma bija tikt laukā no istabas,» atminas skotu niršanas instruktors Kristofers Heklends.

«No viesnīcas nāca kliedzieni, raudas un histērija,» viņš teica par viesnīcu līdzās dzīvojamai mājai, kurā mitinās. «Jutos, it kā būtu atrakciju parkā ar optiskās ilūzijas istabu, kurā viss apgriezts kājām gaisā.»

22 gadus vecā studente Naomi Rudoka, kura atpūtās ar savu māti, sacīja, ka zemestrīces laikā esot jutusies kā laivā, kas šūpojas un draud apgāzties. «Mēs gulējām, kad sajūtām istabu šūpojamies. Istaba kustējās. Viss tajā kustējās,» viņa atceras. «Restorāna menedžeris teica, ka neesot neko tādu piedzīvojis šajā apkārtnē vai visā Grieķijā. Viņš teica, ka tas esot kā filmā, un tā arī bija.»

Reģions starp Grieķiju un Turciju, kur notika zemestrīce
Reģions starp Grieķiju un Turciju, kur notika zemestrīce Foto: Google Maps

Līdzīgas ainas bija vērojamas arī Turcijā, kur zemestrīces laikā atradās bijušais futbolists Kevins Maknotons. Kādreizējais Kārdifas «City» spēlētājs atradās Dalamanā.

«Jēziņ, tikko pieredzēju zemestrīci Turcijā,» viņš tvītoja. «Istaba šūpojās. Es stāvēju ārā, nezinot, ko darīt.»

«Tas bija diezgan sirreāli. Es tikko bija apgūlies gultā, un visa ēka sašūpojās. Visa māja trīcēja kā želeja. Daudzi vietējie izskrēja ielās apakšveļā. Daži staigā ar segām un spilveniem, nezinot, vai ir droši atgriezties mājās,» Maknotons stāstīja aģentūrai PA.

«Mēs bijām aizmiguši un pamodāmies no trokšņa, kas izklausījās pēc dauzīšanās pie durvīm. Tā kļuva skaļāka un skaļāka, un ēka sāka šūpoties,» teica 21 gadu vecā Sofija Vailda, kura Turcijā bija ieradusies ceļojot. «Mēs izgājām uz balkona, lai redzētu, kas notiek. Mana pirmā doma bija, ka mums uzbrūk. Kad sapratām, ka tā ir zemestrīce, uzreiz gribējām tikt laukā. Domājām, ka ēka sagrūs. Noskrējām lejā pa kāpnēm, jo bijām trešajā stāvā. Cilvēki skrēja laukā no istabām un klauvēja pie citu numuru durvīm, lai pārliecinātos, ka visi tiek laukā. Visi izskrēja ārā un pāris stundas gaidīja. Cilvēki tikai tagad atgriežas istabās. Uz sienām ir dažas plaisas, bet darbinieki saka, ka viss esot droši.»

Zemestrīces epicentrs atradās 10,3 kilometrus uz dienvidiem no Turcijas pilsētas Bodrumas un 16,2 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Kosas salas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu