Slēdz divus interneta «melnos tirgus»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc vērienīgas starptautiskās izmeklēšanas slēgti divi lielākie interneta «melnie tirgi», kuros varēja iegādāties narkotikas, ieročus un zagtus datus, vēsta raidorganizācija BBC.

«Narkotirgoņu un citu nopietnu noziedznieku varēšana šodien saņēma triecienu,» norāda Eiropas Savienības (ES) policijas aģentūras «Europol» izpilddirektors Robs Veinraits.

«Europol» rīcībā esošā informācija liecina, ka «tumšā tīmekļa» vietnē «AlphaBay» esot bijuši vairāk nekā 250 000 sludinājumi, kuros piedāvāts iegādāties narkotikas un toksiskas ķimikālijas.

«Mēs zinām, ka vairāki amerikāņi miruši no «AlphaBay» narkotikām,» norāda ASV ģenerālprokurors Džefs Sešonss. «Viens no upuriem bija tikai 18 gadus veca sieviete, kura februārī pārdozēja spēcīgu sintētisko opioīdu, ko bija nopirkusi «AlphaBay».»

Viņš sacīja, ka arī kāds 13 gadus vecs zēns esot pārdozējis narkotisku vielu, ko viņa klasesbiedrs iegādājies nelikumīgajā vietnē. Tur pārdeva tādas spēcīgas un viegli pārdozējamas vielas kā heroīns un fentanils.

«Jūs nevarat paslēpties,» Sešonss vērsās pie noziedzniekiem, kuri domā, ka «tumšajā tīmeklī» ir nesodāmi. «Mēs jūs atradīsim.»

Izmeklēšanu veica Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), ASV Narkotiku apkarošanas pārvalde (DEA) un Nīderlandes policija. Tajā iesaistījās arī Lielbritānijas, Francijas, Lietuvas un citu valstu policija. Aprēķināts, ka laikā no 2015.gada maijam līdz 2017.gada februārim «AlphaBay» veikti darījumi 450 miljonu ASV dolāru (385 miljonu eiro) apmērā.

«AlphaBay» nedarbojās kopš jūlija sākuma, un vietnes lietotāju vidū bija radušās aizdomas, ka tas bijis varasiestāžu pirksts. Otru interneta melnā tirgus vietni «Hansa» 20.jūnijā pārņēma Nīderlandes policija, kas aptuveni mēnesi «slepus monitorēja kriminālās aktivitātes platformā».

«Europol» un ASV Tieslietu departaments apzinās, ka slēgto melnā tirgus vietņu vietā drīzumā radīsies jaunas. Pēc iepriekšējā virtuālā melnā tirgus «Silk Road» slēgšanas 2013.gadā izveidojās «AlphaBay» - lielāka, aktīvāka un, domājams, vēl bīstamāka vietne.

Sadarbojoties ASV, Kanādas un Taizemes varasiestādēm, 5.jūlijā Taizemē tika aizturēts 26 gadus vecais kanādietis Aleksandrs Keizess, ko turēja aizdomās par «AlphaBay» administrēšanu. Policija arī konfiscēja mantas miljoniem dolāru vērtībā, trīs nekustamos īpašumus un četras «Lamborghini» automašīnas. Keizess vēlāk tika atrasts miris cietuma kamerā, kur, kā norāda ASV Tieslietu departaments, esot izdarījis pašnāvību.

«Tumšais tīmeklis» ir anonīma virtuālā pagrīde, kas nav pieejama no parastiem interneta pārlūkiem. Darījumi notiek ar tādu kriptovalūtu kā «Bitcoin» palīdzību. Nelegālajās vietnēs, kuru dalībnieku identitāte tiek slēpta ar dažādu tehnoloģiju palīdzību, tiek pārdotas narkotikas, zagti un viltoti dokumenti, hakeru programmas, ieroči un kontrabandas preces. Piedāvāti tiek arī nelikumīgi pakalpojumi, piemēram, naudas atmazgāšana un terorisma draudu izteikšana policijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu