Polijas Senāts pieņem likumu par Augstākās tiesas reformu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AGENCJA GAZETA / REUTERS

Polijas parlamenta augšpalāta Senāts sestdien pieņēma likumu par Augstākās tiesas reformu, neraugoties uz Eiropas Savienības (ES) brīdinājumiem, ASV aicinājumiem un ielu protestiem Polijā. Likums tika pieņemts ar 55 senatoru balsīm par, 23 balsojot pret un diviem atturoties.

15 stundas ilgo debašu laikā tūkstošiem demonstrantu izgāja Polijas pilsētu ielās, lai protestētu pret šo likumu, kurš pastiprina politisku kontroli pār Augstāko tiesu.

Pēc Senāta balsojuma protestētāji sapulcējās parlamenta ēkas priekšā, saucot «Kauns!», «Nodevēji!» un «Demokrātija!».

Lai likums stātos spēkā, tas jāparaksta valsts prezidentam Andžejam Dudam, kurš pats ir no valdošās konservatīvās partijas «Likums un taisnīgums» (PiS).

Prezidentam ir 21 dienas laikā jāparaksta šis dokuments, jāuzliek tam veto vai šaubu gadījumā tas jāiesniedz konstitucionālajai tiesai.

Opozīja un protestētāji aicina Dudu uzlikt veto Augstākās tiesas reformai, kā arī diviem citiem nesen pieņemtiem likumiem, kas palielina valdības izpildvaras kontroli pār tiesu varu.

Opozīcija apgalvo, ka šie likumi ir līdzvērtīgi «valsts apvērsumam», bet PiS uzstāj, ka reformas ir svarīgas, lai racionalizētu tiesu sistēmu un apkarotu korupciju.

Eiropas Komisija (EK) trešdien pieprasīja Polijai apturēt pretrunīgi vērtētās tiesu sistēmas reformas, piedraudot iedarbināt ES līguma 7.pantu.

Saskaņā ar ES līguma 7.pantu, kura iedarbināšana varētu tikt apspriesta jau nākamnedēļ, var tikt apturētas Polijas balsstiesības ES ministru padomē, kas ir augstākā lēmumu pieņemšanas instance blokā.

Tomēr nav skaidrs, vai EK spēs nodrošināt šī lēmuma pieņemšanai nepieciešamo visu pārējo 27 dalībvalstu, īpaši Varšavas tuvākā sabiedrotā Ungārijas, vienbalsīgu atbalstu.

Jaunais likums paredz mainīt Augstākās tiesas tiesnešu iecelšanas kārtību. Saskaņā ar pašreizējo kārtību Augstākās tiesas tiesnešu kandidātus izraugās neatkarīga institūcija, kuras sastāvā ir galvenokārt tiesneši, bet ir arī daži politiķi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu