Polijas prezidents bloķē tieslietu reformu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Polijas prezidents Andžejs Duda pirmdien paziņojis, ka izmantošot veto tiesības un bloķēšot pretrunīgi vērtēto tieslietu sistēmas reformu, kas ļautu valdībai iejaukties Augstākās tiesas tiesnešu izvēlē, vēsta raidorganizācija CNN.

Polijas parlaments pieņēma Augstākās tiesas reformu, kā arī divus citus nesen pieņemtus likumus, kas palielinātu valdības izpildvaras kontroli pār tiesu varu. Taču, lai reforma stātos spēkā, nepieciešams prezidenta apstiprinājums.

«Kā prezidents neuzskatu, ka šis likums stiprinātu taisnīgumu,» Duda sacīja nacionālajā televīzijā.

«Negribu, lai šī situācija padziļinās, jo tā vairo sabiedrības sašķelšanos,» prezidenta teikto atreferē Polijas radio. Duda uzsvēra, ka tieslietu sistēmā nepieciešamas «gudras» pārmaiņas. Taču viņš piebilda, ka esot pret to, lai tiktu vairota Ģenerālprokuratūras ietekme pār Augstāko tiesu.

Duda sola, ka tuvāko divu mēnešu laikā tikšot izveidoti jauni likumprojekti par tieslietu sistēmas reformēšanu.

Valdošā konservatīvā partija «Likums un taisnīgums» (PiS) noliedz, ka tās virzītā reforma ir solis ceļā uz autoritāru režīmu, ziņo raidorganizācija BBC.

Plānotā reforma izraisījusi plašus protestus Varšavā un citās Polijas pilsētās.

Eiropas Komisija (EK) trešdien pieprasīja Polijai apturēt pretrunīgi vērtētās tiesu sistēmas reformas, piedraudot iedarbināt ES līguma 7. pantu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu