ES gatava pret ASV spert atbildes soļus Krievijas sankciju lietā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA

Eiropas Savienība (ES) gatavo atbildes pasākumus pret ASV, ja Vašingtona īstenos plānotās vērienīgās sankcijas pret Krieviju, kas varētu skart arī Eiropas uzņēmumus.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers aicinājis nekavējoties izvērtēt jautājumu, kā Briselei būtu jāreaģē, ja sankcijas, kas patlaban tiek apspriestas ASV Kongresā, tiks vērstas pret Eiropas enerģētikas un citu jomu uzņēmumiem.

Briselei «jābūt gatavai rīkoties dažu dienu laikā», ja ASV soļi tiks pieņemti, «neņemot vērā ES bažas», teikts EK sagatavotajā dokumentā, ar kuru iepazinies laikraksts «Financial Times».

ASV likumdevēji nedēļas nogalē panākuši vienošanos par jaunām sankcijām pret Krieviju, šādi sodot to par iejaukšanos ASV vēlēšanās, kā arī agresiju Ukrainā un Sīrijā.

Sagaidāms, ka ASV Pārstāvju palāta par jaunajām sankcijām, kas būs vērstas arī pret Irānu un Ziemeļkoreju, balsos otrdien.

EK dokuments atspoguļo bažas, ka jaunās ASV sankcijas var skart Eiropas enerģētikas uzņēmumus, kas ir iesaistīti projektos ar Krieviju, tādos kā dabasgāzes cauruļvads «Nord Stream 2» no Krievijas uz Vāciju.

Brisele gan brīdina, ka sankcijas var skart ne tikai šo projektu vien, bet ietekmēt arī to cauruļvadu «uzturēšanu un modernizāciju» Krievijā, pa kuriem tiek piegādāta gāze Ukrainai, kā cauruļvadu projektus Kaspijas reģionā un gāzes lauku attīstību Ēģiptes piekrastē.

Sankciju «pasākumi var skart potenciāli lielu skaitu Eiropas uzņēmumu, kas veic atbilstoši ES pasākumiem leģitīmus darījumus ar Krievijas uzņēmumiem dzelzceļa, finanšu, kuģniecības un kalnrūpniecības sektoros,» teikts EK dokumentā.

Jau ziņots, ka ASV Kongresa republikāņi un demokrāti vienošanos par šīm sankcijām panāca sestdien.

Maskavā Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs vienošanās panākšanu vērtējis ļoti negatīvi, vēsta ziņu aģentūra «RIA Novosti».

Senāta demokrātu mazākuma līderis Čaks Šūmers likumprojektu raksturoja kā spēcīgu un pauda pārliecību, ka tas tiks pieņemts bez kavēšanās.

«Ņemot vērā Krievijas daudzos pārkāpumus un prezidenta Trampa acīm redzamo nespēju vērsties pret tiem, spēcīgs sankciju likumprojekts, par kādu demokrāti un republikāņi tikko vienojušies, ir būtisks,» sacīja Šūmers.

Kaut arī likumam var tikt uzlikts prezidenta veto, sestdien panāktā abu partiju vienošanās ļauj noprast, ka tas izraisītu pretreakciju no republikāņu un demokrātu puses, kas šādu Trampa lēmumu varētu pārbalsot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu