Transseksuāla taizemiešu boksere cīnās par vietu sporta pasaulē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Transseksuālo taizemiešu bokseri Nongu Rozu Bānu Čaroensuku pretinieki uzskata par cienīgu oponentu par spīti košajai lūpu krāsai, sporta apģērbam rozā toņos un citiem ringā neierastiem sīkumiem, vēsta aģentūra «Reuters».

«Es nevarēju cīnīties pret viņas spēku un lielo miesasbūvi,» atzina cīkstonis Karuna Prīvpaks Kaemlans, kurš šomēnes zaudēja sīvā piecu raundu cīņā ar Rozu. «Viņa cīnās kā vīrietis, jo patiesībā arī ir vīrietis.»

Rozai tā bija otrā uzvara pēc kārtas, kopš viņa kļuva par pirmo transseksuālo bokseri Radžadamnernas stadionā Bangkokā. Viņai tur atļāva cīnīties pēc vairāk nekā 300 cīņām un 150 uzvarām.

21 gadu vecā Roza trenējas kopš astoņu gadu vecuma. Līdz šim viņa galvenokārt cīnījusies lauku pilsētās, kur bokseres izskats dažos vīriešu dzimuma pretiniekos raisījis pretestību. «Viņi saka, ka negribot cīnīties ar homoseksuāli, jo tas būtu apkaunojums gan uzvaras, gan arī zaudējuma gadījumā. Es joprojām saskaros ar šādiem apvainojumiem, bet mani tie neuztrauc,» norāda boksere.

Taizemi pieņemts uzskatīt par geju un transseksuāļu paradīzi, taču daudzi uzskata, ka pret viņiem izturas kā pret otrās šķiras pilsoņiem. Lai arī transseksuālas sievietes redzamas televīzijā, skaistumkonkursos, frizētavās un kosmētikas veikalos, identifikācijas dokumentos dzimumu nomainīt nav iespējams par spīti 2015.gadā pieņemtam likumam, ar ko aizliegta diskriminācija pēc dzimuma.

Roza nav Taizemes pirmā transseksuālā boksere. Tā bija Parinja «Nonga Tūma» Čarenfola, par kuru uzņemta 2004.gada filma «Beautiful Boxer» («Skaistā boksere»). Čarenfola atvēra savu boksa skolu, un Roza cer kādreiz iet viņas pēdās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu