Grībauskaite ar ASV viceprezidentu pārrunās aizsardzību, kiberdrošību un enerģētiku

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, nākamnedēļ Tallinā tiekoties ar ASV viceprezidentu Maiku Pensu, plāno pārrunāt Savienoto valstu militāro palīdzību, kiberdrošību, Baltkrievijas atomelektrostacijas (AES) radītos draudus un ASV sašķidrinātās gāzes piegādes Eiropai, vēsta Lietuvas prezidentes preses dienests.

Penss ar Baltijas valstu prezidentiem Igaunijas galvaspilsētā tiksies pirmdien.

Grībauskaite norādījusi, ka apstākļos, kad turpinās Kaļiņingradas apgabala militarizācija un tuvojas Krievijas un Baltkrievijas kopīgās militārās mācības «Zapad», Savienoto Valstu klātbūtne Baltijas reģionā ir ārkārtīgi svarīga.

«Tallinā valstu vadītāji apspriedīs drošības situāciju reģionā, Baltijas valstu un ASV sadarbību aizsardzībā, kā arī gatavošanos 2018.gada NATO samitam,» informē Lietuvas prezidentes preses dienests.

Tā paziņojumā uzsvērts, ka ASV atbalsts ir īpaši svarīgs, attīstot reģionā pretgaisa aizsardzību, saistībā ar Baltijas valstu centieniem paātrināt lēmumu pieņemšanu aliansē un nodrošinot, lai tiktu veikti konkrēti pasākumi iespējamas militāras izolācijas novēršanā, kā arī pastāvīgi atjaunojot aizsardzības plānus.

«Tikšanās laikā daudz uzmanības tiks veltīts kiberdrošības nodrošināšanai. Eiropa un ASV saskaras ar plaša mēroga kiberuzbrukumiem, kas jau ir kļuvuši par Krievijas militārās doktrīnas daļu. (..) Ar ASV viceprezidentu tiks pārrunāta sadarbība enerģētikā, energodrošības paaugstināšana, atbilde uz draudiem, kurus radīs Baltkrievijas AES,» sacīts paziņojumā.

Tallinā paredzēta arī Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa, Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaidas un Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites trīspusējā darba tikšanās, lai pārrunātu reģiona stratēģisko enerģētikas un transporta projektu īstenošanu, Eiropas Savienības (ES) aktualitātes un ES palīdzību austrumu partnervalstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu