Makrons atklāj plānus par patvēruma meklētāju reģistrācijas centru ierīkošanu Lībijā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien atklāja plānus par patvēruma meklētāju reģistrācijas centru atvēršanu Lībijā, lai novērstu nelegālo imigrantu pieplūdumu Eiropā.

Lai arī Makrons bija cerējis, ka šādi centri varētu sākt darbību jau šovasar, viņa padomnieki norādījuši, ka drošības apsvērumu dēļ tas nav iespējams.

Tā vietā Francija varētu izskatīt iespēju šādus centrus ierīkot Čadā un Nigērā, un drīz tādus atvērt arī Lībijā.

Makrons ceturtdien bēgļu mītnē Orleānā bija izteicis rosinājumu ierīkot reģistrācijas centrus Lībijā, lai «izvairītos no gadījumiem, kad cilvēki uzņemas neprātīgu risku, lai arī ne viņiem visiem ir tiesības saņemt patvērumu».

Šādus centrus Makrons vēlējās atvērt jau šovasar, neskatoties uz to, vai citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis vēlēsies piedalīties.

«Lībijā atrodas 800 000 līdz miljons cilvēku [migrantu] - nometnēs, angāros, tur nav pat vismazākās cilvēcības,» paziņoja Makrons.

Šogad vairāk nekā 100 000 ir šķērsojuši Vidusjūru, nelegāli ierodoties Eiropā. 2300 bīstamajā ceļā ir gājuši bojā, liecina Starptautiskās Migrācijas organizācijas informācija.

Kā ziņots, konkurējošie Lībijas līderi - ANO atbalstītais premjerministrs Fajezs as Sarradžs un bruņoto formējumu komandieris Halifa Haftars – otrdien vienojās par vispārēju pamieru, kas neattiecas vienīgi uz teroristiskajiem grupējumiem.

Sarradžs un Haftars arī vienojušies sarīkot prezidenta un parlamenta vēlēšanas, cik drīz vien būs iespējams.

Lībijā vairākas desmitgades valdījušā pulkveža Muamara Kadafi režīms 2011.gadā tika gāzts ar NATO gaisa spēku palīdzību. Pēc tam valstī iestājās haoss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu