Polija vaino EK par pilnvaru pārsniegšanu patvēruma meklētāju jautājumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Polijas Iekšlietu ministrija ir apsūdzējusi Eiropas Komisijas (EK) amatpersonas par savu pilnvaru pārsniegšanu, reaģējot uz EK lēmumu turpināt pret Varšavu sākto tiesisko procedūru par nevēlēšanos Eiropas Savienības (ES) plāna ietvaros uzņemt patvēruma meklētājus, ceturtdien vēsta Polijas Radio.

Ministrija uzsvēra, ka EK nav apmierinoši atbildējusi uz Polijas argumentiem par tās pilsoņu drošību.

«Mēs nemainām savu nostāju pret pārvietošanas mehānismu un uzskatām, ka tas ir aplams un apdraud drošību,» paziņoja ministrija.

Ministrija pauda pārliecību, ka EK pārsniedz savas pilnvaras un iejaucas drošības, integrācijas un sociālajos jautājumos, kas ir dalībvalstu prerogatīva.

EK trešdien paziņoja, ka tā nāks klajā ar tā saukto argumentēto atzinumu, kā arī deva Polijai, Čehijai un Ungārijai mēnesi laika atbildei.

«Neskatoties uz atkārtotiem aicinājumiem rīkoties un pagājušajā mēnesī sākto pārkāpuma procedūru, šīs trīs valstis joprojām pārkāpj to tiesiskās saistības un ir izrādījušas nevērību pret saistībām pret Grieķiju, Itāliju un citām dalībvalstīm,» brīdināja EK.

Kā ziņots, jūnijā EK uzsāka tiesisko procedūru pret Poliju, Čehiju un Ungāriju par atteikšanos uzņemt patvēruma meklētājus EK uzspiestās pārdales shēmas ietvaros.

Polija un Ungārija nav vispār uzņēmusi nevienu patvēruma meklētāju saskaņā ar EK izstrādāto pārdales shēmu, kuras mērķis ir līdz 2017.gada septembrim kopumā pārvietot 160 000 personu.

Savukārt Čehija nav uzņēmusi nevienu patvēruma meklētāju pēdējā gada laikā.

Saskaņā ar svaigāko statistiku 2015.gada septembrī apstiprinātās shēmas ietvaros līdz šim ir pārvietoti tikai 20 000 patvēruma meklētāju.

Šī vienreizējā kvotu shēma tika apstiprināta ar tā dēvētās vairākuma procedūras palīdzību. Pret šo ieceri balsoja Čehija, Ungārija, Rumānija un Slovākija.

Slovākija un Ungārija pašas ir vērsušās tiesā pret EK.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu