Pakistānas Augstākā tiesa atstādina premjerministru Navazu Šarifu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pakistānas Augstākā tiesa atņēmusi parlamenta deputāta mandātu premjerministram Navazam Šarifam, tādējādi faktiski atceļot viņu no amata. Šarifs neilgi pēc paziņojuma atkāpās no amata.

Tiesa atstādināja Šarifu pēc korupcijas izmeklētāju ziņojuma, ka politiķa ģimene nevarot izskaidrot, kā ieguvusi savas bagātības, ziņo aģentūra «Reuters».

«Viņš ir diskvalificēts kā parlamenta loceklis, tādējādi viņš pārstāj ieņemt premjerministra amatu,» klausītājiem pārpildītajā tiesas zālē paziņoja tiesnesis.

Tiesa arī uzdevusi Nacionālajam pretkorupcijas birojam uzsākt izmeklēšanu, lai pārbaudītu pret Šarifu vērstās apsūdzības, kas cēlušās no tā dēvētajiem Panamas dokumentiem, kas atklāja viņa ģimenes locekļu saikni ar ārzonas uzņēmumiem.

Līdz šim vēl nevienam no Pakistānas premjerministriem nav izdevies amatā aizvadīt pilnu piecus gadus ilgo pilnvaru termiņu.

Vairumam no viņiem amatu nācies atstāt vai nu armijas, vai arī Augstākās tiesas iejaukšanās rezultātā. Citi krēslu zaudējuši pašu partiju iekšējo apvērsumu rezultātā vai pat tikuši vienkārši nogalināti atentātā.

Šī ir otrā reize Pakistānas 70 gadus ilgajā vēsturē, kad augstākā tiesa ir diskvalificējusi amatā esošu premjeru.

2012.gadā tiesa no amata atcēla toreizējo valdības vadītāju Jusafu Razu Gilani, kas tika apsūdzēts necieņā pret tiesu, jo atteicās atsākt izmeklēšanu pret korupcijā apsūdzēto prezidentu Asifu Ali Zardari.

Savukārt Šarifam premjera krēslu nācies zaudēt jau trešo reizi. 1993.gadā arī saistībā ar apsūdzībām korupcijā viņu atcēla no amata toreizējais prezidents, bet 1999.gadā viņš tika gāzts militāra apvērsuma ceļā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu