Dzīve bez elektrības: Gazas joslā tā ir realitāte

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gazas joslā dzīvojošajiem elektrība pieejama mazāk nekā četras stundas dienā. Īpaši smagi tas jūtams vasaras svelmē, kad nedarbojas gaisa kondicionieri un, neesot iespējai regulāri attīrīt notekūdeņus, tie tiek iepludināti Vidusjūrā, vēsta aģentūra «Reuters».

Cilvēki atvēsinās, kā var – kartona gabalus vai plastmasas traukus izmantojot kā vēdekļus. Naktī guļ nevis uz matračiem, bet gan uz vēsās grīdas. Ūdens, kas jālieto taupīgi, tiek atvēlēts bērniem un lopiem.

Palestīnas pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass, cerot no palestīniešu islāmistu kustības «Hamas» atgūt kontroli pār Gazu, samazinājis Izraēlai atvēlētos maksājumus par elektrību, ko tā piegādā joslai. Tas nozīmē, ka diviem miljoniem tur mītošo palestīniešu elektrība ir pieejama tikai dažas stundas dienā.

Elektrības piegādes ierobežojumu dēļ pilnvērtīgi nevar darboties notekūdeņu attīrīšanas stacijas, kā rezultātā jūrā ik dienu tiek iepludināti vairāk nekā 100 000 litru netīra ūdens. Vecāki stāsta, ka bērniem pēc peldēšanās piesārņotajā ūdenī mēdz būt iekaisusi āda un sāpošs vēders.

Ierobežojumi kaitējuši jau tā nīkulīgajam biznesa sektoram, jo strauji krities elektroierīču pārdošanas apjoms. Viens no nedaudzajiem izņēmumiem – lēti, ar baterijām darbināmi gaisa kondicionieri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu