Pēc ASV iniciatīvas Eiropā aizturēti Krievijas hakeri

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc Savienoto Valstu iniciatīvas pēdējo deviņu mēnešu laikā Eiropā aizturēti pieci ietekmīgi Krievijas hakeri, liecina ziņu aģentūras AP rīcībā esošā informācija. Hakeri aizturēti Barselonā, Prāgā un Grieķijā, kur viņi bija ieraduši atpūsties.

Portāls «Axios», atsaucoties uz ekspertu teikto, raksta, ka Krievijas drošības dienesti ir noslēguši stratēģisku vienošanos ar savas valsts kibernoziedzniekiem, ļaujot viņiem brīvi darboties, ja vien viņi strādā arī valdības labā.

AP ziņo, ka aizturēti pieci hakeri, tostarp Aleksandrs Viņņiks. Viņš tika aizturēts 25.jūlijā Grieķijā, kur atpūtās kopā ar sievu un diviem bērniem.

ASV prokuratūra 38 gadus veco Viņņiku apsūdzējusi par noziedzīgu sindikātu naudas atmazgāšanu, vadot bitkoinu biržu.

Nav zināms, ka kāds no aizturētajiem būtu saistīts ar Krievijas iejaukšanos ASV un Eiropas valstu vēlēšanās pēdējos 18 mēnešos. Taču viņu aizturēšana ir ASV vēstījums Krievijai, ka tās izvērstais kiberkarš nepaliks bez atbildes, «Axios» norādīja Vašingtonas Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra (CSIS) eksperts Džims Lūiss.

Viņš sacījis, ka no 2014.gada ASV sākušas aktīvi izmeklēt kiberuzbrukumu vilni, kas sevišķi aktivizējās laikā, kad saasinājās Krievijas agresija Ukrainā.

ASV varasiestādes un kiberdrošības eksperti secinājuši, ka kiberuzbrukumus lielākoties veikuši privātie hakeri, bet tos koordinējuši Krievijas drošības dienesti, skaidro institūta «New America Foundation» eksperts Roberts Morguss.

Aģentūra AP ziņo, ka aprīlī Barselonā aizturēts 36 gadus vecais Pjotrs Ļevašovs, kuru ASV tiesībsargājošās iestādes un drošības eksperti saista ar vairākiem spēcīgiem robotu tīkliem (botnetiem), tostarp «Storm», «Waledec» un «Kelihos» un masveidīgu e-pastu uzlaušanu.

Ļevašovs tika aizturēts dzīvoklī, ko bija noīrējis portālā «Airbnb» atpūtai savai ģimenei.

Oktobrī Prāgā tika aizturēts 29 gadus vecais Jevgeņijs Ņikuļins, kuru ASV prokuratūra apsūdz kompāniju «LinkedIn» un «Dropbox» un citu Silīcija ielejas firmu datoru uzlaušanā 2012.gadā.

Ņikuļins, kuram ir populārs sporta automašīnām veltīts konts sociālajā tīklā «Instagram», socializējas ar Kremļa amatpersonu bērniem, tostarp Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu meitu.

Čehijas tiesa nolēmusi, ka Ņikuļinu var izdot gan ASV, kur viņam draud tiesa par kibernoziegumiem, gan Krievijai, kur viņu apsūdz par zādzībām internetā 2009.gadā. Ņikuļins apstrīdējis abus tiesas lēmumus.

Barselonā janvārī medusmēneša vidū tika aizturēts 31 gadu vecais Staņislavs Ļisovs, kuru ASV prokuratūra apsūdzējusi kaitīgās programmas «NeverQuest» izstrādāšanā. Ar tās palīdzību tika nozagta informācija par banku klientiem un finanšu tīmekļa vietnēm. Savienotajās Valstīs «NeverQuest» radīja gandrīz miljonu dolāru lielus zaudējumus.

Piektais hakeris, kas aizturēts šo operāciju laikā, ir 35 gadus vecais Jurijs Martiševs. Viņš jau izdots ASV no Latvijas. Martiševs tika aizturēts aprīlī vilcienā no Krievijas.

ASV varasiestādes uzskata, ka Martiševs piedāvājis pretantivīrusu pakalpojumus, ļaujot hakeriem pārbaudīt, vai datoru drošības sistēmas spēj nobloķēt viņu izstrādātās programmas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu