Tilersons: ASV nav Ziemeļkorejas ienaidnieks

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons otrdien paziņojis, ka Savienotās Valstis nav Ziemeļkorejas ienaidnieks un vēlētos dialogu ar šo valsti.

Informējot žurnālistus par pirmajiem sešiem mēnešiem valsts sekretāra amatā, Tilersons sacīja, ka ASV necenšas panākt režīma maiņu Ziemeļkorejā, bet brīdināja, ka režīmam ir jāatsakās no kodolaktivitātēm.

Viņš norādīja, ka par dialogs nebūtu produktīvs, ja Phenjana uzstās uz savas kodolprogrammas saglabāšanu.

Tilersons atzina, ka iespējas Ziemeļkorejas jautājuma risināšanai ir ierobežotas.

«Mēs necenšamies panākt režīma maiņu, mēs necenšamies panākt režīma sabrukumu, mēs necenšamies panākt paātrinātu pussalas apvienošanos. Mēs cenšamies pateikt ziemeļkorejiešiem: mēs neesam jūsu ienaidnieks, mēs neesam drauds jums, bet jūs radāt nepieņemamus draudus mums, un mums uz to ir jāreaģē,» sacīja Tilersons.

Ziemeļkoreja 4.jūlijā pirmo reizi veiksmīgi izmēģināja starpkontinentālo ballistisko raķeti. Eksperti jau atzinuši, ka tas varētu būt līdz šim veiksmīgākais Ziemeļkorejas raķetes izmēģinājums un tā, iespējams, spētu sasniegt Aļasku.

ASV prezidents Donalds Tramps ir pieprasījis, lai Ķīna izmanto savu ietekmi un savalda Ziemeļkoreju, bet Tilersons izteicās diplomātiskāk. Viņš uzsvēra, ka Ķīna atrodas unikālā varas sviru pozīcijā, taču atzina, ka to nevar vainot par situāciju Ziemeļkorejā.

ASV republikāņu senators Lindsijs Greiems telekanālam NBC atklāja, ka Tramps sarunā ar viņu sacījis, ka ir gatavs doties karā, lai sakautu Ziemeļkoreju, nevis pieļaus, ka Phenjana attīsta tālās darbības kodolraķeti.

«Pastāv militārā iespēja - iznīcināt Ziemeļkorejas programmu un pašu Ziemeļkoreju,» sacīja ar kareivīgiem ārpolitikas uzskatiem pazīstamais republikāņu senators.

Ja Ziemeļkorejas programmu neizdosies apturēt ar diplomātiskiem soļiem, bet spiedienam pret Ziemeļkorejas kaimiņvalsti Ķīnu nebūs rezultātu, ASV neatliks nekas cits, kā spert militārus soļus, viņš pieļāva.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu