Eiropā no veikalu plauktiem izņem miljoniem saindētu olu

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Vācijā, Nīderlandē un Belģijā no veikaliem un noliktavām atsaukti vairāki miljoni vistu olu, baidoties, ka tās varētu cilvēku veselībai bīstamā koncentrācija saturēt insekticīdu fipronilu, vēsta laikraksts «The Guardian».

Fipronilu aizliegts izmantot lauksaimniecībā, ja galaprodukts paredzēts cilvēkiem lietošanai pārtikā. Nīderlandē slēgtas apmēram 180 vistu audzētavas un uzsākta kriminālizmeklēšana, lai noskaidrotu problēmas apmērus.

«Saindētās olas ir apzinātas un atsauktas no tirgus. Situācija tiek kontrolēta,» sacīja Eiropas Komisijas (EK) pārstāve Anna Kaisa Itkonena.

Vistu ekskrementu, asiņu un olu analīzēs tika konstatēta augsta fipronila koncentrācija. To izmanto veterinārajos līdzekļos pret blusām, utīm un ērcēm. Taču insekticīdu aizliegts izmantot dzīvniekiem, kas audzēti cilvēku pārtikas vajadzībām.

Pasaules Veselības organizācija (WHO) norāda, ka toksiskā viela var nodarīt bojājumus aknām, vairogdziedzerim un nierēm, ja to lielos daudzumos uzņem ilgā laika periodā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu