No Sanpaulu «kreka zemes» līdz godīgai dzīvei

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Fabiana Silva daudzus gadus par savām mājām sauca Sanpaulu «kreka zemi» - Brazīlijas lielāko narkotiku melno tirgu zem klajas debess. Taču viņai izdevās uzveikt atkarību un sākt dzīvi no jauna, pelnot naudu ar atkritumu vākšanu, vēsta aģentūra «Reuters».

38 gadus vecā Silva pa Sanpaulu ielām ar rokām velk koši violetus ratus. Dienā viņa tajos savāc vairāk nekā 400 kilogramus pārstrādājamu atkritumu. Nododot to pārstrādei, viņa dienā nopelna ap 27 eiro, par ko viņai jāuztur trīs bērni.

«Tagad ielas nodrošina to, ka man uz galda ir ēdiens,» viņa stāsta.

Sanpaulu, kurā dzīvo 20 miljoni cilvēku, uzdarbojas paliels atkritumu vācēju pulciņš. Viņi savāc uz zemes nomestos pārstrādājamos atkritumus, ko palaidis garām valsts atkritumu savākšanas dienests.

Foto: Reuters/Scanpix

«Atkritumu mašīnas netur līdzi,» teica Silva. «Iedomājieties, cik daudz savākuši tādi cilvēki kā es. Esam izglābuši miljoniem koku, jo, savācot pārstrādei tonnu kartona, netiek nocirsti 22 koki.»

Glābjoties no vardarbīgā patēva, Silva septiņu gadu vecumā aizbēga no mājām un patvērās pilsētas nomalē, kur dīleri neslēpjoties tirgo apreibinošās vielas narkomāniem-bezpajumtniekiem. Šo «kreka zemi» valdība cenšas iznīdēt jau vairāku gadu garumā, taču pagaidām tas vēl nav izdevies.

Silvai bija vairākas saķeršanās ar likumu, līdz viņa uzzināja, ka ir stāvoklī. Viņas vecākajam dēlam tagad ir 17 gadi, bet jaunākajiem bērniem – 14 un astoņi gadi. «Man vajadzēja tik daudz spēka, lai aizietu no tās dzīves. Taču piedzima mani bērni, un man bija jātiek prom,» viņa teica.

Sākumā viņa strādāja par sociālā darbinieka asistenti, bet vēlāk pievērsās atkritumu šķirošanai.

Foto: Reuters/Scanpix

Silva nesen pabeidza pamatskolu. Septembrī viņa sāks apgūt vidusskolas vielu. Viņas nākotnes plāni – absolvēt augstskolu un kļūt par veterinārārsti.

Saskaņā ar pašvaldības aprēķiniem, astoņās Sanpaulu «kreka zemēs» mīt ap 1800 cilvēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu